Интересантна занимања

Нишанџија на тенку

Поред дипломе о завршеној средњој школи, кандидати за професионалне нишанџије треба да поседују  уверење о здравственој способности, односно о потребном нивоу психофизичке спремности за напоре који их очекују у обављању наменских задатака. Оштар поглед, прецизна и мирна рука, стрпљење и самоувереност – све су то особине које се за нишанџију у тенку М-84 подразумевају. После одслужења војног рока, када су те способности изражене и уочене, доказани заљубљеник у униформу и тенковско наоружање, одлучан да ради као војник по уговору у тенковској јединици, имаће прилику за доказивање на различитим врстама стрелишта. У почетку, показаће се у руковању и гађању из пешадијског оружја, нарочито оног које спада у лично наоружање, да би за врло кратко време започео и обуку у гађању из наоружања оклопних јединица.

На полигону Орешац нишанџију на тенку очекује провера у гађању из спрегнутог и противавионског митраљеза, а на Пасуљанским ливадама, током посадних и водних вежби, показаће колико је савладао гађање из топа калибра 125 милиметара. После школских, на реду су бојна гађања, а у сваком од њих мете ће бити најпре статичне, а затим и покретне. Кретаће се и тенк из кога ће нишанџија да гађа. Најпре полако, а како време буде одмицало све брже, све неправилније, у различитим правцима и различитом брзином, стварајући тако разноврсне услове за дејство нишанџије.

Систем за управљање ватром модерних тенкова, па и М-84, обилује оптоелектронским и компјутеризованим склоповима и уређајима. Због тога нишанџија тенка, као један од три члана посаде, треба да добро познаје сваки, па и најситнији уређај на тенку и у њему. Од тога ће у највише зависити умешност у руковању оружјем којим тенк располаже, али и ниво искоришћености завидних ватрених способности и одлика тенка М-84.

Бука, вибрације, скучен простор у тенку, смањена видљивост – све су то отежавајуће околности у извршавању одговорних задатака нишанџије. Током обуке, он ће научити да на њих не обраћа пажњу. Да, упркос свему, буде концентрисан на предвиђени циљ, или мету коју ће, с временом, све прецизније погађати. А то није једноставно, како можда на први поглед изгледа. Није једноставна ни тактика употребе тенковских јединица, нису једноставна ни тенковска дејства. На часовима теорије нишанџија ће, попут других чланова посаде, до танчина проучавати све добре и лоше стране тенка, особености кретања у маршевском и борбеном поретку, тактику борбе. Највећи део обуке посвећен је пракси, па добро обучен нишанџија успева да погоди мету и из тенка у покрету.

Од умешности нишанџије од тренутка у коме отвара ватру и прецизности током ватрених дејстава умногоме зависи успех у извршавању задатка посаде и јединице. Нишанџија тенка стога има посебан углед и значај у тенковској посади. Баш као и сваки други нишанџија. Његово умеће се цени, јер је ретко и управо зато – све траженије.