Жене у Војсци

Старији водник Мирјана Јоксимовић

ЖЕНА-КОБРА, ПОДРШКА ИЗ СЕНКЕ ЕЛИТНЕ ЈЕДИНИЦЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ

Кобре су елитна јединица наше војске о којој се најмање зна. Реч је о припадницима најужег видљивог обезбеђења веома важних особа (ВИП). Ништа мање значајну улогу у обезбеђењу ВИП, има део Кобри који ради у сенци, а међу њима је и старији водник Мирјана Јоксимовић (35) једна од неколико припадница лепшег пола ове јединице.

Радни дан Мирјане Јоксимовић почиње на стрелишту Бубањ Поток. У краткој паузи између гађања из „Хеклера“ и пиштоља „ЦЗ-99“ она за 24 сата објашњава да је то посао који захтева целог човека „нон-стоп“, због чега скоро да и не постоји приватан живот.

Мирјана напомиње да је обезбеђивање личности опасан и изузетно стресан посао, али се захваљујући тренингу и темељним припремама, ризик своди на најмању могућу меру.

Нема опуштања. Понекад себе ухватим да на улици или у превозу несвесно „скенирам“ људе и тражим нешто сумљиво, као да сам на задатку – каже Јоксимовићева, која је професионални војник већ 15 година.

Мирјана каже да упркос томе што је сада у повлашћенијем положају јер је мајка Николе (3) и млађе Александре, када затреба ради и обезбеђење, посебно када су за неке задатке неопходне жене.

- Кратак ми је дан, недостаје ми пар сати да их посветим себи, када намирим децу и средим кућу, прочитам књигу, одгледам филм или изађем. Можда бих нешто од тога и стигла, али и супруг Дејан има сличан посао у полицији – прича Мирјана.

Она каже да је тешко с таквим радним обавезама наћи стално друштво, а камоли сродну душу и животног сапутника. Дешавало се, каже она, да је због хитног позива напуштала и славља и дружења и састанке с момком.

- Ипак, никад нисам зажалила што сам се определила за овај посао. Радићу у Кобрама докле год будем испуњавала норме. Два пута годишње тестирамо своје физичке способности. На последњем тесту урадила сам 23 склека за два минута, као и 50 трбушњака за исто време. – закључује Јоксимовићева.

Новица Андрић „24 сата“