Копнена војска | Јединице и установе Копнене војске

Мешовита артиљеријска бригада

У склопу организацијских промена у Војсци Србије, 30. септембра 2006. године формирана је Мешовита артиљеријска бригада (мабр) која се састоји од командног, два топовско-хаубичка, два топовска, једног мешовитог ракетног артиљеријског дивизиона и логистичког батаљона.Команда и јединице Мешовите артиљеријске бригаде налазе се у Нишу.

Командант Mешовите артиљеријске бригаде је пуковник Звонко Стојковић.


ФОТО >>>

ОРГАНИЗАЦИЈА И СТРУКТУРА

 Мешовита артиљеријска бригада


НАОРУЖАЊЕ


ТРАДИЦИЈЕ

Дан артиљерије и Дан Мешовите артиљеријске бригаде везује се за почетак артиљеријске припреме пробоја Солунског фронта – 14. септембар 1918. године. Тог дана, у раним јутарњим часовима отпочела је двадесетдвочасовна паљба из око 2.000 артиљеријских цеви српске и савезничке артиљерије. Тиме су створени услови Првој и Другој српској армији да, сутрадан, 15. септембра 1918. године, у 05,30 часова, крене у пробој Солунског фронта. У току артиљеријске припреме уништена је бугарска артиљерија, порушене су жичане препреке, преорани су ровови... Избор циљева, тачност и прецизност артиљеријске ватре, учинак на циљевима и искоришћавање ефеката ватре надмашили су све до тада виђено.

Мешовита артиљеријска бригада формирана је 30. септембра 2006. године и наставља традиције 203. мешовите артиљеријске бригаде која је постојала у периоду од 1988. до 2006. године.