Копнена војска | Јединице и установе Копнене војске

Мешовита артиљеријска бригада

У склопу организацијских промена у Војсци Србије, 4. јуна 2007. године формирана је Мешовита артиљеријска бригада (мабр) која се састоји од командног, два топовско-хаубичка, два топовска, једног мешовитог ракетног артиљеријског дивизиона и логистичког батаљона.Команда и јединице Мешовите артиљеријске бригаде налазе се у Нишу.

Командант Mешовите артиљеријске бригаде је пуковник Звонко Стојковић.


ФОТО >>>

ОРГАНИЗАЦИЈА И СТРУКТУРА

 Мешовита артиљеријска бригада


ЗАДАЦИ

  • изградња и одржавање оперативне способности за извршавање задатака у оквиру мисија Војске Србије,
  • обучавање и увежбавање команди и јединица за извршење наменских задатака,
  • припрема и ангажовање јединица за пружање помоћи цивилним властима у санацији последица евентуалних природних непогода и катастрофа.

НАОРУЖАЊЕ

ОБУКА

У јединицама бригаде изводи се стручноспецијалистичка обука припадника рода артиљерије свих специјалности.

ТРАДИЦИЈЕ

Дан Мешовите артиљеријске бригаде обележава се 14. септембра. Тог дана 1918. године почела је артиљеријска припрема пробоја Солунског фронта, која је трајала до почетка пробоја 15. септембра у 05.30 часова. Око 2.000 артиљеријских цеви огласило је почетак дугоочекиваног напада савезничких армија на Солунском фронту и завршетак голготе српског народа у Првом светском рату. У току двадесетдвочасовне артиљеријске припреме уништена је бугарска артиљерија, порушене су жичане препреке, преорани су ровови и створени су услови Првој и Другој српској армији да крене у пробој Солунског фронта. Избор циљева, тачност и прецизност артиљеријске ватре, учинак на циљевима и искоришћавање ефеката ватре надмашили су све до тада виђено.

Мешовита артиљеријска бригада формирана је 4. јуна 2007. године и наставља традиције 203. мабр која је постојала у периоду од 1988. до 2006. године

Дан јединице обележава се 14. септембра.