Жене у Војсци

Десетар Снежана Чинчурак

Од малих ногу, Снежана је у свом родном Савином Селу надомак Врбаса размишљала о томе да постане војник, али како после завршене основне школе нису постојали услови да упише средње војно образовање у Средњој пољопривредној школи у Футогу стиче звање ветеринарског техничара.

Заволела је ветерину, али ипак љубав према Војсци је превладала, па у 240. самоходном ракетном дивизиону већ три месеца, као најмлађи припадник колектива, успешно “пече” војни занат на захтевном и одговорном формацијском месту другог оператора на уређају за командовање и управљање ватром, које подразумева прикупљање података о циљевима у ваздушном простору и њихову обраду, без чега нема говора о успешном извршењу ватреног задатка.

Не крије Снежана да је и њен ујак био професионално војно лице и да јој је и брат професионални војник, па тако она наставља породичну војну традицију. За сада је све потешкоће око прилагођавања на специфичну војну средину, обавезе, на колектив, сараднике, Снежана без проблема и успешно савладала. Нада се да ће у Војсци и униформи остати све док то законске основе буду омогућавале. Задовољство јој представља и то што ради у углавном мушком колективу у коме се сви са посебним поштовањем односе према женама професионалним војницима.