Команда за обуку | Јединице Команде за обуку

Центар за обуку Копнене војске

Центар за обуку Копнене војске (ЦО КоВ) налази се у гарнизону Пожаревац, у касарни „Генерал Павле Јуришић-Штурм“. 

Командант Центра је пуковник Милован Васић.

 

МИСИЈА

Унапређење способности за извођење индивидуалне специјалистичке обуке војника на добровољном служењу војног рока, кандидата за професионалне војнике и подофицире рода пешадије, артиљерије, оклопних јединица и инжињерије и специјалности извиђача, ради достизања стандарда индивидуалне специјалистичке обучености.
Унапређење услова за нарастање и развијање оперативних способности ратне јединице.

СТРУКТУРА

Центар за обуку Копнене војске 

ЗАДАЦИ

  • стручноспецијалистичка обука за војноевиденционе специјалности родова Копнене војске
  • организација и реализација курсева у циљу додатног оспособљавања официра, подофицира, цивилних лица и професионалних војника за родове пешадија, артиљерија, оклопне јединице и инжињерија
  • сертификација обучености војника и професионалних војника
  • гарнизонски послови
  • логистичка подршка сопствених и ослоњених јединица
  • обезбеђење објеката

ОБУКА

У ЦО КоВ реализује се стручноспецијалистичка обука за војноевиденционе специјалности родова и служби Копнене војске - пешадија (14 специјалности), оклопне јединице (6 специјалности), артиљерија (8 специјалности), инжињерија (18 специјалности) и извиђачи (2 специјалности). Укупно се у ЦО КоВ обучава 50 специјалности родова Копнене војске.

Структура обуке:

  • војностручна обука (тактичка обука, ватрена обука, средства и опрема) и
  • физичка обука.

Стручноспецијалистичка обука која се реализује у ЦО КоВ напредна је индивидуална обука којом се стичу неопходна стручноспецијалистичка знања и вештине за војноевиденциону специјалност родова и служби КоВ, неопходних за самостално обављање формацијских дужности у оквиру рода и специјалности.
Циљ обуке је стварање самоувереног и дисциплинованог војника који је физички способан, добро мотивисан, обучен у основним вештинама и који поседује квалитете борца да преживи на бојном пољу и извршава задатке као члан посаде или тима.

ТРАДИЦИЈЕ

Центар за обуку Копнене војске формиран је 1. децембра 2006. године преформирањем 565. наставног центра Копнене војске и наставља традиције војних јединица са територије Браничева, као и традиције некадашњих школских центара пешадије, артиљерије, оклопних и механизованих  јединица и инжињерије.

Дан јединице обележава се када и дан Копнене војске - 16. новембра, у знак сећања на почетак Колубарске битке.