Ратно ваздухопловствои противваздухопловна одбрана | Јединице и установе РВиПВО

250. ракетна бригада ПВД

250. ракетна бригада за противваздухопловна дејства је здружена тактичка јединица, чију основну организацијску структуру чине модуларне јединице ранга дивизиона за ПВД. У саставу 250. рбр ПВД налази се пет ракетних дивизиона ПВД од којих су три самоходна дивизиона ракетног система куб, а два ракетног система нева. Постојећом организацијом обезбеђена је интеграција различитих система наоружања, као и рационално трошење расположивих ресурса ради постизања што већег степена способности и приправности за извршавање мисија и задатака.
 

Команда 250. ракетне бригаде ПВД смештена је у касарни „Бањица“ у Београду, док су јединице размештене на 9 локација.

Командант 250. ракетне бригаде ПВД је пуковник Тиосав Јанковић.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                ФОТОГАЛЕРИЈА 


ОРГАНИЗАЦИЈА И СТРУКТУРА

250. ракетна бригада за ПВД


НАМЕНА


Ракетна бригада ПВД је намењена за противваздухопловну одбрану ширих рејона градова и јединица Војске Србије од извиђања и дејстава противника из ваздушног простора. Оспособљена је за извршавање борбених задатака самостално и у садејству са осталим јединицама ПВО (ловачка авијација и јединице ВОЈ).

ЗАДАЦИ

  • вођење противваздухопловне борбе,
  • одбрана ваздушног простора,
  • реаговање на инциденте у ваздушном простору,
  • учешће у међународној војној сарадњи, кроз учествовање у међународним војним вежбама,
  • пружање подршке и супротстављање евентуалном тероризму из ваздушног простора, откривањем и дејством по терористичким ваздухопловима,
  • обука, изградња и одржавање борбене готовости.

НАОРУЖАЊЕ

Ракетни дивизиони са наоружани ракетним системом С-125М1Т (нева) а самоходни ракетни дивизиони ракетним системом 2К12 (куб). Поред тога јединице су наоружане преносним ракетним системима ПВО стрела-2М.  

На основу богатог ратног и мирнодопског искуства а у сарадњи са универжитетима и привредним сујектима из земље извршена је модернизација ракетног система нева чиме је постигнута веће ефикасност и економичност система и знатно већи степен заштите људства. У плану је модернизација ракетног система куб.

ОБУКА

У 250. рбр за ПВД непрекидно траје процес обуке професионалног састава јединице. Бригада пружа неопходну подршку у процесу обучавања студената завршне године Војне академије, смера АРЈ ПВД.

ТРАДИЦИЈЕ

Прва јединица наоружана ракетним системом у бившој Југославији формирана је 24. новембра 1962. године као 250. ракетни пук ПВО. Јединица је била наоружана за то време најсавременијим системом двина и била је намењена за одбрану Београда и шире околине.  

Јединица је расла , опремала се новом опремом, попуњавала најбољим кадром и служила као расадник за формирање других јединица исте намене. Увођењем у употребу ракетног система нева и формирањем нових дивизиона 1980. године јединица прераста у ранг бригаде.У време распада  СФР Југославије у састав јединице улази људство и техника из ракетних јединица са простора Словеније и Хрватске. Извршавајући задатке у некадашњој Југословенској Народној Армији јединица  је два више пута проглашавана за најбољу јединицу на различитим нивоима. Најзначајнији период за 250. ракетну бригаду је пролеће 1999. године када заједнио са другим ракетним јединицама учествује у одбрани од НАТО агресије. За поднесене жртве и допринос у одбрани земље бригада је  одликована орденом Народног хероја – највећим ратним признањем а 2004. године Граматом Патријарха Павла.  

Током 2004. године у састав бригаде улази људство и техника расформираног 450. ракетног пука ПВО из Краљева.  

У оквиру реформе система одбране 26. априла 2007. године бригада је преформирана и тада, поред постојећих јединица наоружаних ракетним системом нева, у састав бригаде улазе јединице наоружане системом куб из Ниша, Новог Сада и Крагујевца у које су две године раније интегрисани делови расформираног 60. самоходног ракетног пука из Даниловграда.   Наслеђујући традиције свих ракетних јединица ПВО бригада чува успомену на двадесет осам припадника погинулих у одбрани земље 1999. године.  

Дан 250. ракетне бригаде ПВД обележава се 24. новембра као спомен на формирање прве ракетне јединице.