Центар за мировне операције

Актуелне МнОп

Центар за мировне операције

 


МУЛТИНАЦИОНАЛНЕ ОПЕРАЦИЈЕ
У КОЈИМА УЧЕСТВУЈУ ПРИПАДНИЦИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

МнОп

БРОЈ ЛИЦА

САСТАВ

КОНГО — MONUSCO

8

Штабна група  и санитетски тим за евакуацију ваздушним путем

ЛИБЕРИЈА — UNMIL

 1

Војни посматрач

КИПАР — UNFICYP

 47

Штабни официри, војни посматрачи, чланови патроле и припадници пешадијског вода

ЛИБАН — UNIFIL

 177

Штабни официри, припадници пешадијске чете и вода за заштиту снага

БЛИСКИ ИСТОК — UNTSO

1

Војни посматрач

ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА — MINUSCA

75

Заменик команданта сектора Запад, војни посматрачи и штабни официри, особље Војне болнице нивоа 2

EUTM Somalia

6

Штабни официр и санитетски тим

EU NAVFOR Somalia — Operation Atalanta

19

Штабна група, официр на броду, аутономни тим за заштиту бродова

EUTM Mali

3

Медицински тим

EUTM RCA

7

Саветник команданта мисије за медицинска питања, медицински тим нивоа 1 и тим за хитну медицинску помоћ

УКУПНО

 344


 

Мултинационална операција УН у Демократској Републици Конго (MONUSCO)

MONUSCO, ФОТО-ГАЛЕРИЈАМултинационална операција УН у ДР Конго (MONUSCO) успостављена је новембра 1999. године, у складу с поглављима VI и VII Повеље ОУН, а на основу Резолуције Савета безбедности УН број 1279. од 7. марта 2003. године.

Војска Србије у MONUSCO учествује од 7. марта 2003. године с једним санитетским тимом за евакуацију ваздушним путем (АМЕТ), a од 29. јула 2010. године контингент је увећан за два припадника штабне групе.

АМЕТ у свом саставу има два лекара и четири медицинска техничара, који образују два подтима за санитетску евакуацију ваздушним путем и базирани су у Киншаси.

Више о мултинационалној операцији у ДР Конго прочитајте овде.Мултинационална операција УН у Либерији (UNMIL)

UNMIL, ФОТО-ГАЛЕРИЈАМултинационална операција УН у Либерији (UNMIL) установљена је након потписивања мировног споразума у Акри, у Гани и доношења Резолуције Савета безбедности УН 1509 од 19. септембра 2003. године, с мандатом у складу с поглављима VI и VII Повеље ОУН.

Војска Србије у UNMIL учествује од 10. децембра 2003. године са два војна посматрача.

Замена војних посматрача врши се након истека мандата од годину дана. Осим припадника ВС, у UNMIL учествују и припадници МУП-а Републике Србије.

Тежиште рада војних посматрача је на имплементацији мандата мировне мисије и обављању редовних задатака патролирања.

Више о мултинационалној операцији у Либерији прочитајте овде


Мултинационална операција УН у Републици Кипар (UNFICYP)


UNFICYP, ФОТО-ГАЛЕРИЈАМултинационална операција УН у Републици Кипар (UNFICYP) успостављена је 4. марта 1964. године усвајањем Резолуције број 186 од стране Савета безбедности УН, којом се саветује успостављање мировних снага УН у Р. Кипар.

Снаге су постале оперативне након 27. марта 1964. године.

Војска Србије у UNFICYP учествује са два штабна официра, два војна посматрача (MOLO официр и SCAMLO официр), шест чланова патроле и 37 припадника пешадијског вода, у оквиру словачко-мађарског контингента.

Више о мултинационалној операцији у Републици Кипар прочитајте овде.Мултинационална операција УН у Републици Либан (UNIFIL)

UNIFIL, ФОТО-ГАЛЕРИЈАМултинационална операција УН у Републици Либан (UNIFIL) успостављена је Резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација број 425 и 426 од 19. марта 1978. године.

Припадници ВС отпочели су учешће у UNIFIL 21. децембра 2010. године, у оквиру шпанског контингента, са четири штабна официра у команди сектора Исток и једним штабним официром у команди шпанског батаљона.

Од 25. новембра 2012. године, поред ангажованих штабних официра, додатно је ангажован 1 штабни официр, 36 припадника пешадијског вода и пет чланова елемента националне подршке (ЕНП).

Од 24. марта 2013. године учешће је проширено с два штабна официра у команди UNIFIL.

Од 5. новембра 2013. године ангажована је пешадијска чета уместо пешадијског вода.

Од 11. децембра 2014. године ангажован је вод за заштиту снага у Сектору запад.

У UNIFIL тренутно је ангажовано 177 припадника ВС.

Више о мултинационалној операцији у Републици Либан прочитајте овде.


Мултинационална операција УН на Блиском истоку (UNTSO)

UNTSO, ФОТО-ГАЛЕРИЈАМултинационална операција УН на Блиском истоку (UNTSO) реализује се ради спречавања обнављања сукоба између Израела и арапских земаља.

Задатак снага УН је надгледање линије раздвајања и прекида ватре између сукобљених снага у подручју Суецког канала и Голанске висоравни и истовремено пружање помоћи и подршке снагама УН у јужном Либану.

UNTSO тренутно ангажује војне посматраче у оквиру три различите мисије Уједињених нација на Блиском истоку: Посматрачка група Либан (Observer Group Lebanon — OGL), која подржава UNIFIL на југу Либана, Посматрачка група на Голану (Observer Group Golan — OGG) и Посматрачка група Египат (Observer Group Egypt — OGE).

Војска Србије отпочела је учешће у UNTSO упућивањем војног посматрача 9. септембра 2012. године, на дужност у оквиру Посматрачке групе Либан. 

Више о мултинационалној операцији на Блиском истоку прочитајте овде


Мултинационална операција УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA)
   
Мултинационална операција УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA) је новоуспостављена мултидимензионална, интегрисана мисија, на основу поглавља VII Повеље ОУН, резолуцијом 2149 (2014) Савета безбедности УН, од 10. априла 2014. године. MINUSCA је почела са оперативним радом 15. септембра 2014. године.

Војска Србије отпочела је ангажовање у MINUSCA од 20. септембра 2014. године, упућивањем два војна посматрача и два штабна официра. Од 11. децембра 2014. године, у мисију је упућено још 68 припадника који су формирали војну болницу нивоа 2.

Више о мултинационалној операцији, прочитајте овде

Мултинационална операција Европске уније — EUTM Somalia
   
EUTM Somalia. PHOTOSМултинационална операција ЕУ (EUTM Somalia) је војна операција Европске уније, успостављена 7. априла 2010. године ради подршке у јачању државних институција Сомалије.

Ова операција реализује се у оквиру свеобухватног ангажовања ЕУ на помоћи сомалијском становништву и стабилизовању државних институција Сомалије.

Операција се реализује кроз обуку снага безбедности Сомалије, у сарадњи са Мисијом Афричке уније у Сомалији (AMISOM).

Војска Србије отпочела je учешће у EUTM Somalia упућивањем официра санитетске специјалности на дужност шефа санитетске службе у мисији, 25. априла 2012. године.

Од 27. априла 2013. године Војска Србије проширила је своје учешће упућивањем санитетског тима, састава један лекар и три медицинска техничара, а од 1. маја2016. године с још једним лекаром у саставу тима.

Детаљније о ситуацији у EUTM Somalia прочитајте овде.


Војна операција поморских снага Европске уније у Сомалији (EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA)

EUNAVFOR, PHOTOSВојна операција поморских снага Европске уније у Сомалији (EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA) успостављена је у децембру 2008. године у складу са резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација број 1814, 1816, 1838 и 1846.

Снаге у операцији EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA ангажоване су на спречавању, превенцији и сузбијању деловања пирата и оружаних пљачки дуж обале Сомалије.

Припадници ВС отпочели су ангажовање у EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA, обуком два официра речних јединица, на француском броду „Ф 730 Флореал”, од 21. октобра до 23. новембра 2011. године. Aнгажовање официра ВС у Оперативној команди мисије у Нортвуду, Велика Британија, отпочело је 25. фебруара 2013. године, а штабног подофицира од 27. маја 2013. године.

Више о мултинационалној операцији ЕУ у Сомалији прошитајте овде.


Мисија Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Малија (EUTM Mali)

Мисија Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Малија (EUTM Mali) успостављена је Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 2085 (2012)  и одлукама Савета Европске уније (број 2013/34/CFSP од 17. јануара 2013. године и број 2013/87/CFSP од 18. фебруара 2013. године).

Војска Србије је на основу позива ЕУ, отпочела ангажовање у EUTM Mali од 15. децембра 2014. године, ангажовањем трочланог медицинског тима.

Више о мултинационалној операцији, прочитајте овде.


Мисија Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Централноафричке Републике (EUTM RCA)

Мисија Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Централноафричке Републике (EUTM RCA) успостављена је у складу са Одлуком Савета Европске уније, број 2016/610/CFSP од 19. априла 2016. године. Мисија је наставак ангажовања Европске уније у Централноафричкој Републици.

Војска Србије је отпочела ангажовање у EUTM RCA од 15. децембра 2016. године упућивањем четверочланог тима нивоа 1 и двочланог тима за хитну медицинску помоћ.

Више о мултинационалној операцији прочитајте овде.