Интересантна занимања

Оператер на БВП

Борбено возило пешадије (БВП) вишеструко је повећало снагу и ефикасност тог најмасовнијег рода Копнене војске. У том возилу, поред возача, посебну улогу има оператер, чији је најважнији задатак да прецизним и ефикасним гађањем из различитог наоружања искористи знатне ватрене могућности возила. С обзиром на врсту наоружања које се користи у БВП, може се слободно рећи да је његов нишанџија – оператер један од најбољих познавалаца пешадијског оружја у војсци. Поред личног наоружања, пиштоља и пушке, оператер на БВП имаће прилику да гађа и противоклопном вођеном ракетом. Стога је обука нишанџија – оператора специфична и сложенија од обуке нишанџија других специјалности, а одвија се у четири етапе.

Посебност обуке оператора на БВП јесте њен селективни карактер. Током сваке етапе обавља се провера кандидата и у случају неуспеха прекида даље оспособљавање. То довољно говори о комплексности и сложености обуке коју пролазе будуће нишанџије на том возилу, али и одговорности позива којим се баве. Високе моторичке способности, изузетно мирна рука и завидна прецизност тек су предуслов за успешно савлађивање такве обуке.


На ТВ тренажерима кандидат најпре увежбава гађање непокретних циљева у противоклопној борби, да би, после успешног тестирања, прешао у другу фазу оспособљавања. На реду су покретни циљеви, а њихово елиминисање је знатно теже од статичних. Најзанимљивији је, свакако, трећи период обуке, када кандидат за оператера у кабинету за обуку (КПНО) гађа „реалне циљеве”. То, у ствари, значи да на екрану испред себе посматра кретање вођене ракете, односно оне коју сам ручно наводи на циљ.


Такав ниво прецизности захтева стално кондиционирање, па оператери на БВП своје фиктивне ракете „испаљују” једном недељно, у кабинетима, спремајући се тако за вежбу на којој ће се доказати у вођењу праве ракете.