Копнена војска | Јединице и установе Копнене војске

Четврта бригада КоВ

Четврта бригада Копнене војске састоји се од пешадијских, оклопно-механизованих, артиљеријских и артиљеријско-ракетних јединица ПВО, инжињеријских и јединица везе.

Командант Четврте бригаде КоВ је пуковник Слободан Стопа.

Команда Четврте бригаде КоВ налази се у Врању, а јединице су стациониране у Бујановцу и Врању.


ФОТО >>>

ОРГАНИЗАЦИЈА И СТРУКТУРАЗАДАЦИ

Тежишни задатак Четврте бригаде Копнене војске је обезбеђење административне линије с Косовом и Метохијом и контрола Копнене зоне безбедности (јединице су стациониране у 16 база).

Поред тога јединица има и следеће задатке:

  • обучавање и увежбавање команди и јединица за извршење наменских задатака,
  • припрема и ангажовање јединица за пружање помоћи цивилним властима у санацији последица евентуалних природних непогода и катастрофа.

НАОРУЖАЊЕ

ОБУКА

У команди и јединицама Четврте бригаде КоВ реализује се стручноспецијалистичка обука војника свих родова Копнене војске и оспособљавање и усавршавање професионалног састава.

ТРАДИЦИЈЕ

Четврта бригада Копнене војске формирана је 30. јуна 2007. године од 78. и делова 549. моторизоване и 52. мешовите артиљеријске бригаде. Језгро бригаде чине припадници 78. моторизоване бригаде. Јединица наставља традиције Првог пешадијског пука „Књаза Милоша Великог“.

Дан Четврте бригаде КоВ обележава се 31. јануара. Тог дана обележава се Дан ослобођења Врања од Турака, а тај датум се обележавао и као Дан Првог пешадијског пука књаза Милоша Великог, који је био смештен у касарни у Врању. Тај пук је постојао више од пет деценија и учествовао је у пет ратова. Поред дана ослобођења града, 31. јануар је био и градска слава Врања (Свети Атанасије Велики). Ове празнике обележавали су и припадници Првог пешадијског пука књаза Милоша Великог, јер је 31. јануар био пуковска слава. Припадници бивше 78. мтбр, која је ушла у састав 4. бригаде КоВ, овај дан су обележавали као Дан јединице

Понос Четврте бригаде је Спомен-соба која се налази у касарни „1. пешадијски пук књаза Милоша Великог“ у Врању, у којој су од заборава сачуване успомене на војнике, полицајце и грађане Врања и Пчињског округа погинуле у  свим ратовима од 1878. године. Спомен-соба отворена је за све посетиоце.