Копнена војска | Јединице и установе Копнене војске

Прва бригада КоВ

Прва бригада Копнене војске састоји се од пешадијских, оклопно-механизованих, артиљеријских и артиљеријско-ракетних јединица ПВО, инжињеријских, логистичких и јединица везе.

Командант Прве бригаде КоВ је бригадни генерал Жељко Петровић.

Команда Прве бригаде КоВ налази се у Новом Саду, а јединице су стациониране у Бачкој Тополи, Сремској Митровици, Панчеву и Новом Саду.

 

ОРГАНИЗАЦИЈА И СТРУКТУРА

 

 

ЗАДАЦИ

  • оспособљавање и увежбавање команди и јединица за извршавање наменских задатака,
  • припрема и ангажовање јединица за обезбеђење административне линије са Косовом и Метохијом и контролу Копнене зоне безбедности на југу Србије,
  • припрема и ангажовање јединица за пружање помоћи цивилним властима у санацији последица евентуалних природних непогода и катастрофа

ФОТО-ГАЛЕРИЈА 

НАОРУЖАЊЕ И ВОЈНА ОПРЕМА

ОБУКА

У команди и јединицама Прве бригаде реализује се обука свих родова и служби, а нарочита пажња посвећује се оспособљавању припадника извиђачких јединица, посада оклопних и механизованих јединица, послужилаца и послуга артиљеријских и артиљеријско-ракетних јединица ПВО и послужилаца инжињеријских средстава.

ТРАДИЦИЈЕ

Прва бригада Копнене војске формирана је 31. 07. 2006. године од јединица Новосадског корпуса и делова других јединица Војске Србије.

Дан Прве бригаде обележава се 9. новембра. Тог дана 1918. године јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала је у Нови Сад.  Већ 25. новембра 1918. године Велика народна скупштина донела је одлуку да се Банат, Барања и Бачка присаједине Краљевини Србији.