Копнена војска | Јединице и установе Копнене војске

Трећа бригада

Трећа бригада Копнене војске формирана је јуна 2007. године. Састоји се од пешадијских, оклопно-механизованих, артиљеријских и артиљеријско-ракетних јединица ПВО, инжињеријских и логистичких јединица.

Команда Треће бригаде налази се у Нишу, а јединице су стациониране у Прокупљу, Зајечару, Куршумлији и Нишу.

Командант Треће бригаде КоВ је пуковник Предраг Грбић.ОРГАНИЗАЦИЈА И СТРУКТУРАЗАДАЦИ

  • изградња и одржавање оперативне способности,
  • припрема и ангажовање јединица и војника у обезбеђењу административне линије са Косовом и Метохијом и контроли Копнене зоне безбедности на југу Србије,
  • оспособљавање и увежбавање Команди, јединица и војника за извршавање наменских задатака,
  • припрема и ангажовање јединица за пружање помоћи цивилним властима у санацији последица евентуалних природних непогода и катастрофа

НАОРУЖАЊЕ

ОБУКА

У команди и јединицама Треће бригаде КоВ реализује се обука свих родова и служби Копнене војске, а нарочита пажња посвећује се оспособљавању припадника пешадијских јединица, послужилаца и послуга артиљеријских и артиљеријско-ракетних јединица ПВО и послужилаца инжињеријских средстава.

ТРАДИЦИЈЕ

Трећа бригада КоВ формирана је током организацијско мобилизацијских промена у Војсци Србије, четвртог јуна 2007. године, највећим делом од људства и средстава јединица, лоцираних на простору југоисточне Србије. У њен састав ушли су делови 211. Оклопне бригаде, 21. Наставног центра извиђачких јединица, 4., 125. и 549. моторизоване бригаде, 9. пешадијске, 52. мешовите артиљеријске и 52. артиљеријско-ракетне бригаде ПВО, 352. инжињеријског пука, 201. логистичке базе и Војномедицинског центра. Многи од ових састава имали су дугу и богату традицију и завидно борбено и мирнодопско искуство.

Дан Треће бригаде КоВ обележава се 7. октобра. Тога дана у Првом балканском рату 2. пешадијски пук "Књаз Михаило" I позива моравске дивизије кренуо је у рат. Овај пук учествује у Кумановској, Прилепској и Битољској битки. У Другом балканском рату, у Брегалничкој битки, због енергичности, силине и непробојности одбране, од противника добија епитет "гвоздени". У Првом светском рату учествује у Церској битки, а његовом трећем команданту, пуковнику Миливоју Стојановићу, Станислав Бинички посвећује композицију "Марш на Дрину". Приликом повлачења српске војске преко Албаније штитио је одступницу и 1916. године учествовао у битки на Горничеву, а 1918. активно учествује у ослобођењу Ниша. Борбени пут води га све до Темишвара. "Гвоздени пук" је једна од најчувенијих јединица српске војске, коју је Врховна команда употребљавала у пресудним биткама.