Интересантна занимања

Ронилац

Зову их – људи жабе. Војнички речено, од својих другова у специјалној јединици рониоци се разликују једино по томе што водену препреку савлађују заклоњени од погледа, под водом. Није им тешко да, с опремом тешком и више десетина килограма, зароне до релативно великих дубина, прикраду се објектима на води, или испод површине и ураде оно што се од њих очекује – поставе експлозив, елиминишу препреку, униште циљ, савладају непријатеља. Честим и напорним тренинзима увежбани да под водом остају све дуже и дуже, рониоци временом почињу да је сматрају природном средином. А вода човеку то свакако није. Потребно је много напора, тренинга, провера да се укроти недостатак ваздуха, да се навикне на боце с кисеоником, да се научи вештина „живота под водом“.

Искусни подводни диверзанти знају да кажу да њихов посао није обичан ронилачки. После Подофицирске школе потребно је завршити Курс за диверзанта, проћи тромесечну селекцију, искусити проверу у негостољубивим природним условима, савладати роњење на дах, па са опремом, окушати се у основним борилачким вештинама, обучити се у раду с минско-експлозивним средствима...

Ма колико се бавили овим послом, увек уживају у води. С опремом или без ње, нема дана да не вежбају. Потребно је бити психички и физички спреман за све изазове воденог окружења. Временом, најбољи тако усаврше роњење да постану и ронилачки инструктори. Од упорног вежбања и стечене рутине зависи квалитет обављеног задатка и успех у тешком и изазовном послу.

За успех у мисији рониоца, или поморског диверзанта, често је веома важно и време извршавања задатка. Потребно је да оно буде што краће, а то се постиже једино сталним вежбањем. Не само ронилачких, већ и других вештина. Јер поморски диверзант мора да зна да ради и с експлозивом, и с ватреним и хладним оружјем, мора да познаје топографију, да се снађе у непознатом окружењу... Зато имају курсеве брзе и прецизне паљбе, тактике извиђачких јединица, падобранску обуку... Од специфичности задатка зависи и тежиште обуке људи који се баве једним од специфичних војних занимања.