Команда за обуку | Јединице Команде за обуку

Центар за обуку РВ и ПВО

Центар за обуку Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране (ЦО РВ и ПВО) налази се на војном аеродрому „Батајница“.

Командант Центра је потпуковник Мики Миленковић.

МИСИЈА

Унапређење способности за извођење индивидуалне специјалистичке обуке војника на добровољном служењу војног рока, кандидата за професионалне војнике и подофицире рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства (АРЈ за ПВД), службе ваздушно осматрање (ВОЈ) и јављање и техничке службе ваздухопловнотехничке специјалности, ради достизања стандарда индивидуалне специјалистичке обучености;

СТРУКТУРА

Центар за обуку ВиПВО 

ЗАДАЦИ

  • индивидуална специјалистичка обуке војника на добровољном служењу војног рока и кандидата за професионалне војнике;
  • сертификација обучености војника на добровољном служењу војног рока и кандидата за професиоанлне војнике након завршене индивидуалне специјалистичке обуке;
  • обука кандидата за подофицире родова и служби РВ и ПВО;
  • организација и реализација курсева за додатно оспособљавање подофицира родова и служби РВ и ПВО;
  • контрола и оцењивање контролно-тренажних и бојних гађања АРЈ за ПВД из састава јединица Војске Србије;

ОБУКА

У ЦО ВиПВО реализује се индивидуална специјалистичка обука војника на добровољном служењу војног рока за војноевиденционе специјалности родова и служби ВиПВО: род АРЈ за ПВД (22 специјалности), служба ВОЈ (11 специјалности) и техничке службе ваздухопловнотехничке специјалности (6 специјалности). Укупно у ЦО РВ и ПВО обучавају се војници 39 специјалности за потребе Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Структура обуке:

  • војностручна обука (тактичка обука, ватрена обука, средства и опрема),
  • физичка обука

Трајање обуке:

Фаза индивидуалне специјалистичке обуке војника на добровољном служењу војног рока траје 6 недеља, односно 30 радних дана или 180 часова.

Циљ специјалистичке обуке:

Специјалистичка обука која се реализује у ЦО ВиПВО напредна је индивидуална обука којом се стичу неопходна стручно-специјалистичка знања и вештине за војноевиденциону специјалност родова и служби ВиПВО, неопходна за самостално руковање и употребу средстава ратне технике.

Циљ обуке је стварање самоувереног и дисциплинованог војника који је физички способан, добро мотивисан, обучен у основним вештинама и који поседује квалитете борца да преживи на бојном пољу и извршава задатке као члан посаде или тима.

ТРАДИЦИЈЕ


ЦО ВиПВО формиран је 15. децембра 2006. године, преформирањем и преименовањем Школског центра Ратног ваздухопловства и ПВО.

За дан јединице је одређен 24. децембар, када се обележава и Дан Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, а у знак сећања на дан формирања Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу, 24. децембра 1912. године.

Фотографије јединице