Наоружање Ваздухопловства и противваздухопловне одбране | Ракетни системи

Ракетни систем ПВО С-125М НЕВА-М

 

Два ракетна дивизиона наоружана системом С-125М Нева-М налазе се у саставу 250. ракетне бригаде ПВД Дивизиони Нева-М су од 1982. до реорганизације спроведене 2007. године били размештени у прстен око Београда, са задатком одбране ширег рејона главног града. Током одбрамбене операције 1999. године припадници 3. дивизиона оборили су по један авион F-117А и F-16C из састава РВ САД.

У плану је модернизација РС ПВО Нева-М на стандард са ознаком Нева-М1Т, прилагођен за преживљавање и дејства у условима снажног електронског ометања и превласти противника у ваздушном простору. Пасивно откривање циљева обезбеђује се уградњом оптоелектронског сензора, термовизијске камере и ласерског даљиномера.

Основна тактичка јединица система С-125М јесте дивизион са четири лансера 5П73 са по четири ракете и батерија за вођење ракета и кабином УНК (полуприколица са системима за управљање, селекцију покретних циљева, за стварање сигнала вођења, ТВ вођењем) и постољем УНВ са радаром домета од 40 до 80 километара.

Ракете су двостепене. Мотор првог степена за време од 2,6 до 4,1 секунде обезбеђује лансирање ракете и постизање надзвучне брзине лета на почетном невођеном делу путање. Мотор другог маршевског степена ради од 17 до 22 секунде. Оба ракетна мотора су са чврстом погонском материјом.
Дивизион може у једном гађању да обезбеди лансирање и вођење две ракете на један циљ. За откривање циљева користи се осматрачки и осматрачко-аквизицијски радар П-12 или П-18. За модернизацију радара у Србији развијен је дигитални пријемник радара ДП/П-12, који омогућава рад са издвојеног места, удаљеног до 500 метара од кабине радара.

Тактичко-техничке карактеристике:РАКЕТНИ СИСТЕМ ПВО С-125М НЕВА-М
 
Намена
уништавање циљева у ваздушном простору који лете на врло малим, малим и средњим висинама и уништавање циљева на земљи и у води који се могу радарски осматрати
Систем вођењаполуактивно радарско вођење
Зона уништења циља
по даљиниод 2,4 до 25 km (доласку), 17 km у одласку
по висиниод 20 m до 18 km
на земљиод 3,5 до 17 km
Противавионске ракете 5B27U/D
дужина5.948 mm
стартна маса952,7 kg
маса бојне главе72 kg
маса експлозивног пуњења42 kg
брзина лета ракете на крају активног дела путањеоко 700 m/s