Команда за обуку | Јединице Команде за обуку

Први центар за обуку

Први центар за обуку налази се у гарнизону Сомбор, у касарни „Аеродром“, где су размештени Команда Центра, Командна чета, Батаљон за обуку и Логистичка чета.

Командант Центра je пуковник Лазар Остојић. 

МИСИЈА

Унапређење способности за извођење индивидуалне обуке, ради достизања стандарда индивидуалне обучености.

Унапређење услова за нарастање и развијање оперативних способности ратних јединица.

СТРУКТУРА

Први центар за обуку 

ЗАДАЦИ

  • основна обука војника на добровољном служењу војног рока
  • организовање и реалиција курсева за усавршавање професионалног кадра
  • сертификација обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОБУКА

У центру се реализује основна обука војника свих специјалности у I фази I периода -периода индивидуалне обуке, према јединственом плану и програму основне обуке војника. Због указаних потреба, у центру се реализује и стручноспецијалистичка обука војника-стрелаца (рода пешадије) у оквиру II фазе I периода обуке.

Структура обуке:

  • војностручна обука (тактичка обука , ватрена обука, правило службе и стројева обука),
  • физичка обука и
  • морал.

Трајање обуке:

Фаза основне обуке (I фаза I периода - периода индивидуалне обуке), траје 6 недеља, односно 30 радних дана или 180 часова.

Циљ основне обуке:

Основна обука је јединствена за све и за циљ има стварање поузданог, физички спремног и мотивисаног војника, који поседује квалитете потребне за борбу и основне вештине да би преживео на бојном пољу и функционисао као члан тима или посаде.

ТРАДИЦИЈЕ

1. центар за обуку обележава 13. новембар као свој празник, као Дан јединице, спајајући два значајна историјска датума: 13. новембар 2006.године - Дан формирања Центра и 13. новембар 1918. године - датум када је, након пробоја Солунског фронта и победоносног похода српске војске у Сомбор ушла претходница - одред Војске Краљевине Србије, предвођен мајором Николом Илићем – Бајком.
У знак поштовања према бесмртним делима  погинулих јунака у протеклим отаџбинским ратовима, 24. марта 2010. године у касарни „Аеродром“ подигнуто је и освештано спомен-обележје „Поносно сећање“.

Фотографије јединице