Професија војник

Подофицир

Реформа улоге подофицирског кадра један је од најважнијих предуслова за потпуну професионализацију наших оружаних снага. Нови концепт подразумева регрутовање водника из редова најбољих професионалних војника, а њихова основна брига биће – индивидуална обука. Уз то, биће задужени и за дисциплину, међуљудске односе, лична и статусна питања професионалних војника и подофицира.

Нови модел предвиђа да се подофицири бирају међу војницима који имају изражене лидерске особине. За разлику од некадашње праксе када је напредовање до чина заставника било загарантовано, подофицири ће сада морати да се стално усавршавају и добијају препоруке за напредовање у служби. То ће најамбициознијима и најспремнијима омогућити да имају образовање које је по много чему слично стручности официра.

Најважнији задатак подофицирског кора је обука. Војска Србије већ је прешла на инструкторски систем обуке што подразумева рад у фазама које прате и одговарајући сертификати. Подофицири ће убудуће имати главну улогу у оцењивању обучености војника. Поред тога, оцењиваће ниво спремности и колега подофицира.

Очекивани ефекат тако постављеног модела је растерећење официра од обавеза које су „неофицирске“. Они ће се бавити само својим послом – командовањем и извршењем поверених задатака. Већина „животних“ питања из јединица биће препуштена подофицирском кору.