Ратно ваздухопловствои противваздухопловна одбрана | Јединице и установе РВиПВО

Музеј југословенског ратног ваздухопловства

Музеј југословенског ратног ваздухопловства бави се евидентирањем, прикупљањем, чувањем и излагањем предмета који су током протеклих више од сто година били коришћени у ваздухопловству и противваздухопловној одбрани Србије и Југославије. Припада групи техничко-историјских музеја, а тематски је усмерен ка проучавању националних ваздухопловних снага и ваздухопловства у свету уопште, праћењем развоја ваздухопловне технике, саобраћаја и науке. Квалитет и кванититет збирке сврстава Музеј у сам врх светских специјализованих ваздухопловних музеја. 

Начелник Музеја је потпуковник Златко Павићевић.

Од оснивања крајем педесетих година, па до 2006. године, Музеј ЈРВ је био у саставу Команде Ратног ваздухопловства, а после гашења ове видовске команде, и организацијско-формацијских промена у Ваздухопловним снагама, нашао се у саставу структуре Министарства одбране у Сектору за људске ресурсе. Данас је Музеј у саставу Ратног ваздухопловства и ПВО.

СТРУКТУРА 

Музеј ЈРВ своју улогу на заштити и приказивању ваздухопловне културне баштине спроводи преко следећих организационих целина: 

  • Општи послови и деловодство
  • Одељење за музеологију 
  • Специјална библиотека и архив

СТАЛНА ПОСТАВКА 

На сталној изложбеној поставци налази се 32 авиона од чега су само два авиона реплике, али са оригиналним деловима, затим 3 хеликоптера, 7 једрилица, прототип ракете в-з, 4 беспилотне летелице, 4 турбомлазна и 5 клипних авионских мотора, први модерни радар у нашем ваздухопловству, симулатор летења. Посебним тематским изложбама приказани су поједини значајни периоди националне ваздухопловне историје. На главној поставци могу се видети изложбе којима је илустрована “Српска авијатика 1912-1918” и “Ваздухопловство у Априлском рату 1941. године”. 

ТРАДИЦИЈЕ 

Идеја о стварању овакве институције која би неговала наше ваздухопловне традиције родила се скоро у исто време када су полетели и први јероплани изнад Београда, почетком друге деценије двадесетог века. Забележено је да је један од пионира наше авијације Бане Нушић, син познатог комедиографа Бранислава Нушића, сачувао и завештао будућем ваздухопловном музеју делове Русијановог авиона, који је почетком јануара 1911. године доживео авионску катастрофу на београдској тврђави. 

Између два рата било је више иницијатива да се на новосадском и београдском аеродрому од постојећих трофејних ваздухоплова оформе колекције, које би, временом, институционално прерасле у ваздухопловни музеј. Скори почетак Другог светског рата те планове је распршио, јер су у ратним дејствима уништени вредни експонати из Балканског и Првог светског рата. 

Музеј југословенског ратног ваздухопловства формиран је почетком 1957. године, у Команди Ратног ваздухопловства, као Одсек за историју и музеј. Уз велику помоћ ваздухопловних институција, нарочито РВ и ПВО, те донацијама многобројних појединаца, Музеј ЈРВ од свог оснивања систематски и упорно прикупља музејски материјал и разноврсну историјску и техничку документацију, које сведоче о настанку и развоју разноврсних аспеката ваздухопловне делатности у нашим ваздухопловним снагама.

Пошто је 1967. године, стари београдски аеродром променио намену, већина до тада прикупљених експоната пренета је на нови цивилни аеродром „Београд“, данас „Никола Тесла“ код Сурчина, где је прво подигнут један, а касније и други, већи хангар, у који су смештени осетљивији авиони, једрилице и део мотора и опреме. Већи авиони постављени су у круг Техничке дирекције ЈАТ-а, а касније у зону пристанишне платформе аеродрома „Никола Тесла“.

Заједничким напорима војног и цивилног ваздухопловства на аеродрому „Никола Тесла“ изграђена је зграда Музеја ваздухопловства, који је сам по себи, изузетно архитектонско дело. Темељи за велелепну и јединствену конструкцију овог објекта постављени су током 1975. године. Услед компликованости и сложености зграде, планови о отварању нове сталне поставке су се споро остваривали па је стална поставка за публику отворена тек 1989. године са изложбеном површином оде скоро 6.000 м2 на две изложбене етаже

Посетите веб презентацију Музеја ЈРВ.