Отворени дан

“ОТВОРЕНИ ДАН” У ПРВОЈ БРИГАДИ И РЕЧНОЈ ФЛОТИЛИ

У оквиру акције “Отворени дан”, коју у новосадској касарни “Југовићево” по трећи пут организује Прва бригада Копнене војске, неколико стотина ученика новосадских основних и средњих школа  и грађана имали су прилику да се упознају са животом и радом припадника ове јединице Војске Србије. Током преподневног дружења бројним посетиоцима су приказани најатрактивнији сегментни из обуке извиђача, припадника војне полиције и ватрогасне јединице као и савремени опрема и наоружање којима располажу јединице бригаде.        

Акција “Отворени дан” организована је и у Бачкој Тополи и Сремској Митровици, у касарнама “Бачка” и “Бошко Палковљевић-Пинки” у којима су размештене артљеријске, механизоване и оклопне јединице Прве бригаде. Бројним посетиоцима су, између осталог, приказани обука војника на борбеним возилима  пешадије, тенковима артиљеријским оруђима као и друга борбена средства и наоружање којима су опремљене ове јединице.

Поред тога, од старешина и професионалних војника су се могле добити и све информације о професионалној војној служби као и одговори на сва друга питања везана за живот и рад у Војсци Србије.

Акцију “Отворени дан” у Шапцу организовала је Речна флотила. Дуж градске плаже испод зидина Старог града, уз обалу Саве, неколико стотина посетилаца је уживало у преподневном дружењу са “Панонским морнарима” који су за ту прилику, из новосадског зимовника, допловили речним патролним чамцем, речним миноловцем, десантно јуришним чамцем и свечано украшеним бродом “Шабац”.

Своја пловна средства, реморкере, скеле, амфибијске транспортере, ронилачку опрему и наоружање посетиоцима су приказали и домаћини, припадници Првог понтонирског батаљона из састава Флотиле, стационирани у касарни “Церски јунаци “ у овом граду, а  грађани су “из прве руке” могли да се увере у професионалност и врхунску оспособљеност њихових суграђана.