Отворени дан

„Отворени дан“ у 4. бригади


Припадници 4. бригаде Копнене војске, из гарнизона Врање и Бујановац, у среду 1. јуна, отворили су капије касарне „1. пешадијски пук књаза Милоша Великог“ у Врању, за све посетиоце, грађане Врања и Пчињског округа и ученике основних и средњих школа.

Почетак акције „Отворени дан“  најављен је за 12 часова, али су први посетиоци стигли у касарну сат времена раније и с великим нестрпљењем ишчекивали почетак програма.

Пре почетка званичног дела програма све присутне поздравили су чланови удружења мото - клуба „MS FREE BIKERS“, који су се мотоциклима увезли на централни део испред бине, и својом наступом и мотоциклима привукли пажњу најмлађих посетилаца.

Убрзо након тога, званични део програма отворио је строј припадника 41. пешадијског батаљона, који је продефиловао у новој униформи М10, у ходу отпевао корачницу „Марш на Дрину” и измамио одушевљење и громогласни аплауз свих присутних.

Посетиоци су након тога могли видети приказ борилачких вештина припадника Бригаде, а најмлађе је највише одушевио пас „Ирчи“, белгијски овчар који је врло послушно извршавао све команде свог водича, десетара Мирослава Младеновића.

Као и претходних година на „Отвореном дану“ у Врању, приказано је и неколико нових, веома атрактивних тачака: савлађивање водене препреке моторним возилом, разбијање терористичке групе и ослобађање високог војног руководиоца из возила у покрету.

На самом крају, посетиоци су могли видети и тенковску чету на маршу, а затим и малу параду свих возила која су учествовала у овој манифестацији. Децу и грађане Врања и пчињског округа поздравили су и фудбалери фудбалског клуба „Небески анђели“.

И поред најаве лошег времена, овогодишњу манифестацију посетило је преко 6. 000 грађана Врања и Пчињског округа. Из године у годину, припадници Бригаде и гарнизона привлаче све више деце и грађана у касарну. Пре две године касарну у Врању посетило је преко 7. 000 људи, што је својеврстан рекорд, а од 2006. године касарну је посетило више од 25. 000 људи.