Интересантна занимања

Оператер на БВП

Оператер на БВП

Борбено возило пешадије (БВП) вишеструко је повећало снагу и ефикасност тог најмасовнијег рода Копнене војске. У том возилу, поред возача, посебну улогу има оператер, чији је најважнији задатак да прецизним и ефикасним гађањем из различитог наоружања искористи знатне ватрене могућности возила. С обзиром на врсту наоружања које се користи у БВП, може се слободно рећи да је његов нишанџија – оператер један од најбољих познавалаца пешадијског оружја у војсци. Поред личног наоружања, пиштоља и пушке, оператер на БВП имаће прилику да гађа и противоклопном вођеном ракетом. Стога је обука нишанџија – оператора специфична и сложенија од обуке нишанџија других специјалности, а одвија се у четири етапе.

Слагач падобрана

Слагач падобрана

Одговорност техничара за одржавање летачке опреме, односно падобрана и опреме за спасавање посаде авиона, не може се изједначити са тежином посла који та особа обавља. Једноставно речено, његов задатак је да брине о опреми која пилоту и другим члановима посаде авиона, или хеликоптера, често и живот значи. Поред пилотских падобрана и кочионих падобрана за авионе, техничар за одржавање летачке опреме на свом списку има још неколико врста падобрана, али и паковања за преживљавање после удеса летелице. Комплексност физички тешког посла увећана је одговорношћу које „слагач падобрана” осећа за оне који ће, можда, ту опрему да користе.

Падобранац

Падобранац

Једно од оних занимања, због којих се војни позив воли више од других, свакако је и падобранско. Бити падобранац, лебдети небеским пространством и уживати у високој дози адреналина, сан је многих дечака. Одлучни да небом крстаре, иако нису обдарени крилима, људи су изумели падобране и тако омогућили остварење тог, по многима, најлепшег и најтрајнијег људског сна.

Извиђач

Извиђач

Специјалне војне јединице одувек спадају у најпримамљивија одредишта многих младића, навиклих на повишену дозу адреналина и убрзано лупање срца. Људи спремни на изазове, ризике, свакодневне провере и тимски рад у Специјалној бригади Војске Србије наћи ће место које су тражили. Ускоро, после неколико селективних курсева, можда ће добити и улогу коју су очекивали. Наравно, строге провере не прођу сви. Али, они који успеју, који, на крају, остану у јединици, могу да бирају између многих специфичних и само за војску карактеристичних занимања. Једно од тих је и извиђач – диверзант.

Ронилац

Ронилац

Зову их – људи жабе. Војнички речено, од својих другова у специјалној јединици рониоци се разликују једино по томе што водену препреку савлађују заклоњени од погледа, под водом. Није им тешко да, с опремом тешком и више десетина килограма, зароне до релативно великих дубина, прикраду се објектима на води, или испод површине и ураде оно што се од њих очекује – поставе експлозив, елиминишу препреку, униште циљ, савладају непријатеља. Честим и напорним тренинзима увежбани да под водом остају све дуже и дуже, рониоци временом почињу да је сматрају природном средином. А вода човеку то свакако није. Потребно је много напора, тренинга, провера да се укроти недостатак ваздуха, да се навикне на боце с кисеоником, да се научи вештина „живота под водом“.

Нишанџија на тенку

Нишанџија на тенку

Бука, вибрације, скучен простор у тенку, смањена видљивост – све су то отежавајуће околности у извршавању одговорних задатака нишанџије. Током обуке, он ће научити да на њих не обраћа пажњу. Да, упркос свему, буде концентрисан на предвиђени циљ, или мету коју ће, с временом, све прецизније погађати. А то није једноставно, како можда на први поглед изгледа. Није једноставна ни тактика употребе тенковских јединица, нису једноставна ни тенковска дејства. На часовима теорије нишанџија ће, попут других чланова посаде, до танчина проучавати све добре и лоше стране тенка, особености кретања у маршевском и борбеном поретку, тактику борбе. Највећи део обуке посвећен је пракси, па добро обучен нишанџија успева да погоди мету и из тенка у покрету.

Служба телекомуникација

Служба телекомуникација

Старији водник Ненад Станимировић, припадник службе телекомуникација који је оспособљен за радио-телепринтерску специјалност, тврди да би дуго могао да набраја зашто је поносан на своје занимање. Најпре, то је, како каже Ненад, једна од специјалности у Војсци Србије за чије квалитетно обављање је нужно добро познавати модерна средства за телекомуникацију. Умешно баратање сложеним средствима и опремом део је његовог свакодневног радног окружења.

Водич војно-службених паса

Водич војно-службених паса

Знања и вештине које мора да поседује водич војно-службених паса стичу се на једномесечном курсу у нишкој санитетско-ветеринарској чети Центра за обуку логистике. Искусни водичи знају да су дисциплинске радње са псима основ сваке дресуре и предуслов извршавања наменских задатака, а да се тек потом може ићи даље са дресуром и вршити надградња и увежбавање појединих специфичних радњи.

Стрелац

Стрелац

Војник-стрелац је основна и уједно најчешћа дужност у Војсци Србије, али то не значи да је оспособљавање за стрелца једноставно и лако. На самом почетку обуке војници-стрелци усвајају теоретска знања о намени, главним деловима, тактичко-техничким подацима, принципу рада и борбеним особинама аутоматске пушке М-70 7,62 мм, а потом увежбавају руковање са пушком и ставове за гађање. Теме тактичке обуке попут пребацивања по групама, оделења у нападу и одбрани, рада у патроли или маршевања имају за циљ да војника-стрелца оспособе да буде део борбеног тима.