Интервјуи
08.05.2010

ИНТЕРВЈУ НАЧЕЛНИКА УПРАВЕ ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ АГЕНЦИЈИ ФОНЕТ


НАЈТРАЖЕНИЈЕ ЧИСТО ВОЈНИЧКЕ ДУЖНОСТИ

Интересовање на конкурсима за пријем у професионалне војнике је изузетно велико и кандидати се највише интересују за чисто војничке дужности, рекао је у интервјуу ФоНету начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије, бригадни генерал Добривоје Вељковић.

Министарство одбране и Војска Србије расписали су 1.маја нови конкурс "Буди професионалац", за 1.476 радних места, који ће трајати месец дана, подсећа генерал Вељковић, истичући да искуство са досадашњих пет конкурса говори о изузетном интересовању.

Што се тиче избора дужности, можемо констатовати да је највће интересовање за чисто војничке дужности. На пример, кандидати највише конкуришу за падобранце, противтерористе, рониоце, стрелце, извиђаче, при чему су критеријуми за та занимања изузетно високи, рекао је генерал Вељковић.

Међутим, број пријављених кандидата омогућава да се одабере најквалитетнији кадар, сматра  генерал Вељковић и указује да је нешто слабије интересовање за занимања која постоје у цивилству.

На пример, мање је интересовање за метеорологе, електричаре, куваре, пекаре или зидаре. Али с обзиром на то да Војска нуди младим људима сигурну плату, сигурне бенефиције и могућност за напредовање у професионалној служби, надамо се да ће и овај недостатак бити превазиђен, рекао је генерал Вељковић.

Према његовим речима, да интересовање за рад у Војсци није подједнако у свим деловима земље, јер је знатно веће на југу, него на северу Србије.

На такве разлике, сматра генерал Вељковиђ, утичу економски фактор, као и чињеница да има гарнизона где је мање становништва, па самим тим и кандидата за пријем у професионалну службу.

Генерал Вељковић истиче да су девојке све више заинтересоване да буду припадници Војске Србије и да се, кроз обуку, показало да су подједнако оспособљене као и мушкарци.

И овај конкурс је отворен за девојке, с тим да је Управа за људске ресурсе, дала одређена усмерења за која радна места би могле да конкуришу, прецизирао је генерал Вељковић.

Оне конкуришу и за специјалне јединице, инжињерију, артиљерију и за све остале родове и службе, додао је генерал, наводећи да имају дужу обуку од мушкараца, пошто нису служиле војни рок.

Селекција кандидата, напомиње генерал Вељковић, траје око два месеца после конкурса, што укључује преглед молби и упућивање на лекарске прегледе, па се одабрани шаљу на обуку која траје између четири и осам недеља, после чијег се успешног завршетка примају у професионалну службу.

Канидадати за професионалне војнике, објашњава генерал Вељковић, потписују први уговор на три године са могућношћу продужења до навршених 40 година живота, док за одређене специјалности уговор може да се продужи и до навршених 50 година.

Пријем професионалних војника у службу је само део професионализације Војске Србије, наводи генерал Вељковић и додаје да је јефтиније да скупим и сложеним средствима рукује професионални војник, него онај на одслужењу редовног рока.

Професионализација Војске у сваком случају има будуæност, закључује генерал Вељковић.

 

ФоНет

 

 

Email