Интервјуи
22.11.2010

Интервју начелника Генералштаба листу ,,Ало"


Мала биста српског војводе стоји у кабинету начелника Генералштаба, баш иза његових леђа.
Генерал Милетић задовољан је темпом којим се одвија процес професионализације Војске Србије.

- Зацртали смо да тај процес завршимо крајем ове године, односно да до 2011. године све јединице Војске Србије попунимо професионалним припадницима.

Када ћете позвати последњу генерацију војника на редовно служење?

- У децембру, али оставићемо могућност доборвољног служења војног рока за оне који то желе.

Шта ће да буде са онима који су избегавали служење војног рока?

- У априлу ове године ступио је на снагу Закон о амнестији. Тим законом амнестирана су сва лица која су до тада избегавала служење војног рока.

Да ли ће служење војног рока да буде потпуно укинуто?

- Служење војног рока се не укида потпуно већ се „замрзава“. Проценили смо да у садашњој ситуацији немамо потребу за обавезним служењем војног рока. Нацрт одлуке о обустави обавезе служења војног рока у миру је у скупштинској процедури, али Скупштина може и да промени ту одлуку, уколико се касније укаже потреба за тим. У случају непосредне ратне опасности или ратног стања, та се обавеза може активирати.

Јесте ли задовољни одзивом на конкурс за професионалне војнике?

- Задовољни смо одзивом, јер четири-пет лица конкурише за једно формацијско место. Људи су препознали озбиљну институцију, сигуран посао, имају обезбеђен лични доходак, социјалну и здравствену заштиту за чланове своје породице и себе. Тај посао обезбеђује каријеру, јер запослени могу да се школују и напредују у служби.

Колико ће Војска имати војника?

- Наш план је 36.000 људи у Војсци Србије и Министарству одбране. Војска ће имати 28.000 професионалних припадника и око 2.000 активне резерве.

Шта то значи на регионалном нивоу?

- У односу на површину и број становника Србије, то је респектабилна сила у региону. Одговорно могу да кажем да смо у региону једна од најозбиљнијих војски.

Хоће ли да заживи концепт активне резерве?

- Заживеће. Активну резерву чине људи који су оспособљени за војне задатке, али нису стално у касарнама, јер за тим нема потребе. На пример, нема потребе да уз свако борбено средство којим располаже Војска Србије имамо комплетну посаду сваког дана у јединици. Постоје људи који су оспособљени за то и на њих ћемо моћи сваког момента да рачунамо.

Какве су њихове обавезе?

- Они потписују уговор са Војском, према којем морају, око 45 дана годишње, да проведу на обуци у својим јединицама и ако затреба могу се ангажовати. У многим земљама они се ангажују у мисијама у иностранству. Они ће, свакако, примати плату за време проведено у јединици. У неким земљама имају и пореске олакшице, предности у школовању, добијању студентских домова... Тај систем код нас тек треба да се развије.

Ко би могао да уђе у активну резерву? Ви рачунате на запослене људе?

- Наравно, рачунамо на запослене. Поред тога, они морају да испуне одређене услове, на пример, да су регулисали војну обавезу, да су способни за војну службу, да су држављани Србије...

Спекулише се да је отварање мисије при НАТО корак ка прикључењу овој алијанси?

- Нисмо ни ближе ни даље него што смо били пре него што је та мисија отворена. Одлука Скупштине Србије из децембра 2007. је јасна - Србија је неутрална, а своје интересе остварујемо кроз програм Партнерство за мир. О приступању НАТО одлучује држава.

Да ли вам званичници НАТО у разговорима некада помену бомбардовање 1999?

- Људи који су доносили одлуке у војскама за време НАТО агресије нису више актуелни. Не срећем се често са онима који су учествовали у томе, јер су то пре свега били пилоти и углавном не говоре о томе. У принципу, ја лично волим кад год неко од њих дође и кад обилазимо, рецимо, 250. ракетну бригаду ПВО, да кажем да је то јединица која је оборила Ф117.

Да ли се они наљуте?

- Напротив. Чак се интересују да добију што више података о томе. Да будем искрен, најчешће нам, као професионалци, одају признање.

Каква је безбедносна ситуација на југу Србије и у Санџаку?

- Најкраће речено, ситуација је релативно мирна, потенцијално нестабилна, али је под контролом.

Брину ли вас иницијативе за стварање аутономије Санџака и „природне Албаније“?

- Често се излази у јавност са изјавама које су више прилика за добијање политичких поена у локалним срединама него што кореспондирају са чињеницама. Не постоји разлог да ми будемо забринути, али треба да се озбиљно позабавмо проблемима у тим срединама. Углавном је тешка економска ситуација основни аргумент са којима одређене екстремистичке снаге наступају. Тај аргумент треба да им избијемо из руку.

Шта би још могло да нас „жуља“ у будућности?

- Основни проблем, осим Косова и Метохије, су одређене криминогене структуре, шверц и деловање екстремистичких група у региону. У војном погледу нема безбедносне претње по Србију.

Шта од наоружања и војне опреме војска планира да набави следеће године?

- Углавном су то средства за електронску подршку у функцији обавештајног обезбеђења, средства за развијање интеграционог телекомуникационог система Војске Србије, војнополицијска опрема, школски авиони „ласта“, ваздухопловна опрема за службу трагања и спасавања...

ВОЛИМ РУСКЕ КЛАСИКЕ

Шта волите да читате?

- Волим руске класике, мада у последње време најчешће читам материјале за седнице колегијума, стратегије и доктрине. Последње што сам читао је Орхан Памук, „Црна књига“ и „Џевдет бег и његови синови“. Планирам да читам историју - од средњег века, па докле стигнем.

Који бисте филм препоручили нашим читаоцима?

- Ја волим историјске спектакле – „Бен Хур“, „Троја“, али ако бих морао да препоручим, онда би то био „Борнеов идентитет“, али са Ричардом Чембрленом.

ПРЕСТАО ДА ПУШИ, ПОЧЕО ДА ПЛИВА!

Шта начелник Генералштаба ради кад није у униформи?

- Једини дан кад не носим униформу је недеља. Престао сам да пушим у јануару ове године и да се килограми не би навалили на мене, почео сам суботом и недељом да идем у спортски центар Војне академије у теретану и на пливање.

Пратите ли спорт? За кога навијате?

- Нажалост, код нас скоро да више нема доброг фудбала. Навијам за Партизан, а волим да гледам Манчестер јунајтед и Барселону.

 

Email