Интервјуи
25.03.2008

ИНТЕРВЈУ НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИКА ЗДРАВКА ПОНОША АГЕНЦИЈИ ТАНЈУГ


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Здравко Понош, у интервјуу агенцији Танјуг, оценио је данас да одлука о испоруци америчке војне опреме Косову не представља оружану претњу Србији, али је политички свакако реч о некоректном, непримереном и штетном потезу.

ВИДЕО

"Одлука председника САД Џорџа Буша да одобри испоруку војне опреме такозваном независном Косову заслужује пажњу и то није корак у добром смеру. То је погрешна ствар", изјавио је Понош.

Према његовим речима, "Косову у овом моменту сигурно не треба додатно наоружање, колико су му потребни трактори, семе, школе, обданишта, радна места...".

"Мислим да би таква помоћ становништву Косова у овом моменту била много примеренија ако имамо у виду да је конфликт иза нас и да је ово постконфликтни период", приметио је начелник Генералштаба ВС и додао да није јасно шта се добро добија испоруком наоружања влади самопроглашене државе Косово. "Не верујем да то битно ремети војни баланс у региону и то не представља директно војну претњу Србији. Било би, уосталом, јако лоше када би наоружавање две и по хиљаде људи представљало директну или тренутну оружану претњу Србији", рекао је он.

"Политички је то свакако непримерен гест, штетан гест одлазеће америчке администрације или боље да кажем дела те администрације, пре свега, можда неколико људи који завршавају посао започет још за време Клинтонове администрације", оценио је Понош.

Одлука америчке администрације, према његовим речима, свакако неће допринети унапређењу српско-америчких, а поготово српско-америчких војних односа. Понош сматра “да је такав гест пре свега компензација за спору, или спору у односу на очекивану, динамику признавања самопроглашене независности Косова. Можда је то компензација и смиривање екстремиста на Косову, али то је кратковидо и дугорочно не носи ништа добро", рекао је он.

Понош је оценио да стање безбедности у Копненој зони безбедности није нарушено, али да је врло осетљиво. Војска Србије, рекао је, пажљиво прати ситуацију, спремна је да предузима мере сходно ситуацији на терену и да брзо реагује заједно са осталим снагама безбедности Србије.

ВИДЕО

"У овом моменту нема потребе за додатним појачаним ангажовањем, а један од разлога што то не радимо је и наша намера да својим активностима не одвлачимо пажњу са проблема на Косову и Метохији, којима КФОР и УНМИК треба да се посвете", рекао је он и додао да "ниво поверења који смо изградили у претходном периоду омогућава да се тако понашамо.

"Сарадња ВС и КФОР-а је, пре свега, везана за односе дуж административне линије и у том погледу није било нарушавања наше сарадње", рекао је он, истичући да је сарадња "и даље врло коректна и у складу са међународно преузетим обавезама са обе стране". Понош је истакао да је "за време дешавања која су уследила након једностраног проглашења независности Косова био у редовном контакту са командантом КФОР-а генералом Гзавије Бо де Марнаком. "Размењивали смо информације. У неколико наврата смо се и саветовали шта је мудро да се ради у таквој ситуацији, и то је било добро. А та врста комуникације је исход претходно успостављеног поверења и угледа који ВС има поштујући међународно потписане споразуме и обавезе које Србија има", рекао је он.

ВИДЕО

Понош је казао да је "приликом дешавања 17. марта команданту КФОР-а указао да су догађаји у северном делу Косовске Митровице показали да су изабрани лоше време и лоша методологија за изведену акцију и да је било елемената прекомерне употребе силе". Он је навео да је команданту КФОР-а пренео "да није начин да се са озбиљном војно-полицијском силом решава проблем 'ослобађања' једне зграде".

"У исто време и агресиван наступ грађана према припадницима КФОР-а и УНМИК-а није нешто што иде у прилог нашим интересима, јер Србе на Косову у овом моменту нема ко други да штити осим међународних снага, које су тамо у склопу мандата УН што ми признајемо и прихватамо", рекао је он.

Понош је истакао и да "зато сваки сукоб између Срба и припадника КФОР-а и УНМИК-а на Косову треба избегавати, јер то сигурно не води у добром смеру"
"У исто време догађаји од 17. марта су показали, изгледа, да је постојала и 'трећа страна', којој је био интерес да се такви сукоби десе и да се на тај начин прекрију сећања на погром који су Срби доживели на исти дан пре четири године", навео је он.

Понош је о догађајима од 17. марта и начину како да се смире страсти и предупреде слична дешавања разговарао и са командантом здружених НАТО снага у Напуљу адмиралом Фитзгералдом, наводећи да се у свему нису сложили, али да је важно да постоји обострана спремност за отворену комуникацију, посебно у кризним ситуацијама.
Понош је навео и да је приликом догађања на контролном пункту Јариње код Лепосавића био у контакту са командантом КФОР-а покушавајући да утиче "де се деблокирају демонстранти који су остали заглављени на том прелазу, јер та пат позиција ничему не би водила".

Начелник Генералштава је навео и да је "комуникација коју ВС има са локалним становништвом (у Копненој зони безбедности) и даље јако добра и да оно што смо ми до сада уложили у ту комуникацију даје резултате". Он је навео да су се на југу централне Србије "локални албански лидери коректно понашали у претходном периоду", додајући да "поздравља такво понашање које смирује страсти и посебно њихову спремност да партиципирају у политичком животу Србије".

Осврнувши се на започете реформске процесе у ВС, Понош је навео да је опремање новим средствима један до приоритета у том процесу, али и ослобађање од застарелих вишкова наоружања и војне опреме.

"Важно је да не правимо додатни трошак чувајући оно што нам објективно не треба и држећи у војсци опрему која једноставно више није одговарајућа за одговор на нове безбедносне изазове са којима се суочавамо", рекао је он. Понош је навео да смо "зато и груписали технику која нам не треба и да нешто од тога неће моћи да се прода" прецизирајући да "нека стара средства попут тенкова Т-55 свакако нису хит на међународном тржишту наоружања и војне опреме".

"Можда озбиљнији проблем у овом моменту су вишкови муниције и минско-експлозивних средстава којима су затрпана наша складишта... То је један од озбиљнијих безбедносних изазова са којима се суочава Србија а и многе друге земље", рекао је он. Указао је и да проблем вишкова застареле муниције и мањка квалитетног складишног простора Војска не може сама да реши, а помоћ Владе најављена након експлозије у складишту код Параћина остала је на нивоу обећања.

ВИДЕО

Понош је рекао и да је набавка телекомуникационе опреме један од наших приоритета јер у тој области преко 20 година нисмо куповали озбиљнија средства. "Тај приоритет је већ стигао до завршне фазе уговарања и већ ове године очекујемо испоруке неких од тих средстава. То је дугорочан пројекат", рекао је он додајући да је то веома скуп пројекат који не може да се исфинансира из једногодишњег буџета одбране.

Он је додао и да "је део средстава за финансирање набавке телекомуникационе опреме требало да се обезбеди тако што војска мора да изађе из једног фреквенцијског опсега зато што га преузимају комерцијални корисници, укључујући и оператере мобилне телефоније".

"Није императив војске да изађемо из тог фреквенцијског опсега, него постоји некакав шири друштвени интерес. Зато је било и нормално да се то финансира екстра парама, ван редовног војног буџета", рекао је он.

Понош је додао да постоји таква одлука Владе "која, нажалост, на тај начин није испоштована" наводећи да "нисмо добили средства у износу око три милијарде динара, него су она практично део редовног буџета".

"То није најбољи начин да се војска додатно и брзо опреми, као што постоје политичка обећања", рекао је он додајући да је следећи приоритет опремање војске оклопним возилима точкашима, што је, такође, дугорочан пројекат.

Понош је рекао да су у области модернизације војног ваздухопловства "направљени озбиљни искораци после вишегодишњег застоја".

"Проблем са млазним горивом је превазиђен захваљујући, између осталог, ангажовању актуелног менаџмента Министарства одбране и тај проблем више не постоји. Наши пилоти сада могу да лете довољно", рекао је он. Генерал је подсетио и да се ремонтују и модернизују авиони МиГ-29 и да смо започели са ремонтом транспортних хеликоптера МИ-8 и МИ-17 као и борбених хеликоптера МИ-24.

Понош је рекао и да се ради на модернизацији наших ракетних система "Куб" и "Нева" при чему се ослањамо на домаће развојне, истраживачке и производне потенцијале, с обзиром да је набавка нових система у овом моменту нешто што нам није достижно. "Ту су и радарски системи где имамо неколико генерација радара а које, уз извесне модификације, можемо да користимо. То је све део концепта који сада развијамо, ткз. "Центра за контролу суверенитета ваздушног простора" ...потребно је да то буде увезан систем по угледу на модерне европске војске", рекао је он.

Понош је рекао и да је започета израда програмских докумената за набавку новог вишенаменског борбеног авиона, "али није реално да ћемо моћи да уђемо у набавку пре 2011-2012."

Осврнувши се на сарадњу са НАТО програмом "Партнерство за мир", он је рекао да се та сарадња "није унапредила од момента када је Србија ушла у тај програм и да је то штета".

"Наш ниво сарадње у програму "Партнерство за мир" је готово исти у овом моменту као и када нисмо били у том програму. То је последица чињенице што Србија није отворила мисију у Бриселу и што нисмо потписали такозвани безбедносни споразум са НАТО-ом", рекао је он.

ВИДЕО

Начелник Генералштаба је навео да ВС "наставља сарадњу са Националном гардом Охаја у домену у коме може".

"Након догађаја испред америчке амбасаде у Београду Стејт дипартмент је наложио да се повуче део особља и породица што је директно проузроковало и то да америчко војно особље сада не може да путује у Србију", рекао је он и изразио очекивање да ће америчка страна ускоро ревидирати безбедносну процену.

Понош је рекао да је ВС тиме "дошла у ситуацију да неке активности из државног партнерства са Охајом не можемо да реализујемо у Србији" наводећи да смо "у исто време наставили реализацију неких активности у Охају".

"То су пре свега техничке активности где се ради о стицању знања и размени искустава и тај интерес за сарадњом између Националне гарде Охаја и наше војске постоји и даље", рекао је Понош.

Email