Интервјуи
12.11.2010

Интервју са начелником Генералштаба Војске Србије за "Блиц"


НЕ ОЧЕКУЈЕМ НАСИЉЕ КАД ПОЧНУ ПРЕГОВОРИ О КОСОВУ

Не очекујем озбиљније претње по безбедност државе ни отварањем дијалога између Београда и Приштине. Не очекујем инциденте и активирање црвене вруће линије на релацији Војска Србије - Кфор са почетком тих дијалога, што не значи и да ту могућност можемо у потпуности да искључимо - каже за “Блиц” Милоје Милетић, начелник Генералштаба Војске Србије и додаје да је Војска Србије спремна да изврши све своје наменске задатке.

О питању сарадње на очувању безбедности на југу Србије пред почетак преговора Милетић ће 18. новембра у Нишу разговарати с командантом Кејфора.
- Тема тог разговора није разграничење, као што су то погрешно најављивале приштинске новине “Коха Диторе”, већ заједничке активности ВС и снага Кејфора на обезбеђењу административне линије и заштити људи и имовине на Косову и Метохији ради онемогућавања инцидената. Нити ја, нити командант Кфора немамо мандат да разговарамо о разграничењу, а и став Владе и државе сасвим је јасан - Косово је саставни део Србије и не поставља се питање разграничења.

Какве активности са Кфором планирате?
- Напредак наше сарадње је тема разговора. У складу са војно-техничким споразумом имамо неколико заједничких активности и та сарадња се сада одвија кроз заједничке патроле, извиђања и свакодневну размену информација између команданата јединица ВС и Кфора. Када се укаже посебна потреба активира се црвена врућа линија за разговор на највишем нивоу.

Када је последњи пут зазвонио телефон на тој црвеној линији?
- Та линија све ређе се користи, и то је добро, Последњи пут активирана је почетком прошле године када је дошло до извесног узнемирења грађана у Куршумљи.

Очекујете ли инциденте с почетком дијалога између Београда и Приштине?
- Тешко је то предвидети. До сада инциденти су били опробани метод оних који се противе мировном решењу. Циљ изазивања инцидената је успоравање процеса помирења. Зато је тешко искључити ту могућност.

Ко стоји иза тих инцидената?
- Највеће непријатности стварају криминогене структуре.

Најављено је смањење снага Кејфора?
- Ми не подржавамо ту одлуку, јер ситуација на терену то не дозвољава. Сматрамо да је одлука преурањена, али они одлуку правдају економском ситуацијом. Сматрамо да смањење Кфора заправо представља легализацију постојећег стања а са њим не можемо бити задовољни.

Политичка одлука

Оценили сте да је ВС достигла завидан степен сарадње с НАТО-м, имали сте већ заједничке вежбе. Значи ли то да је ВС спремна за улазак у НАТО уколико то одлучи политичка елита?

- Све земље у окружењу су чланице Нато или претендују на то. Наша земља се определила за сарадњу у оквиру Партнерства за мир. Војска неће доносити одлуку о томе. То је политичка одлука. Али, уколико државно руководство донесе такву одлуку Војска Србије неће бити препрека.

 

 

Email