Интервјуи
13.02.2011

Интервју генерал-мајора Драгана Колунџије "Политици"


"Заседа" и "прљава бомба" на Ушћу

Војска Србије припремила атрактиван програм који ће бити представљен у недељу у Београду

Поводом Дана Војске Србије у недељу 13. фебруара на Ушћу у Београду биће одржана централна манифестација, приказ оспособљености и опремљености војске. Програм се одржава у Парку пријатељства, у делу према сидришту Речних јединица, а пошто ће део Булевара Николе Тесле бити затворен за саобраћај, грађанима ће бити омогућен прилаз из правца Пословног центра „Ушће” и Палате „Србија”. Тактичко-технички збор, односно статична поставка борбене технике и наоружања, моћи ће да се разгледа већ од 8 часова док ће главни програм почети у 11. Биће представљени скоро сви родови и службе, а на манифестацији ће бити ангажовано око 1.000 припадника ВС.

– Позивам све заинтересоване да дођу и да се увере у оспособљеност Војске Србије. Ове године јавности ћемо представити нешто ново. Реч је о оспособљености јединица декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама у складу са обавезама које Србија има у програму Партнерство за мир – каже за „Политику” генерал мајор Драган Колунџија, начелник Управе за оперативне послове Генералштаба ВС и командант свечаности „Ушће 2011”.

У Војсци Србије изабране су и обучавају се јединице које се, у складу са одлукама надлежних државних институција, могу ангажовати у иностранству, а то су моторизована пешадијска чета, вод АБХО и вод Војне полиције.

Грађани ће моћи да виде најчешће задатке мировних снага као што су организација рада на контролном пункту и обезбеђење конвоја. Сценарио вежбе предвиђа реаговање у сложеним ситуацијама као што су покушај проласка кроз пункт без заустављања, спречавање кријумчарења наркотика, процедуру у случају проналаска импровизоване хемијске („прљаве”) бомбе у возилу…

У вежби обезбеђивања конвоја приказаће се процедура у случају наиласка на импровизовану мину и заседу, што је уобичајена ситуација у савременим оружаним сукобима попут оних у Ираку и Авганистану. Заједно са снагама на земљи садејствоваће извиђачки хеликоптер, авиони за заштиту ваздушног простора и подршку снагама на земљи, као и речне јединице.

– Посебне тачке биће прикази возила војне полиције и борилачких вештина. Наступиће и специјалне јединице, чији ће припадници приказати поступке у борби против терориста у насељеном месту. Атрактиван ће бити и дефиле војних застава и то данашњих јединица али и реплика пуковских застава Краљевине Србије из 1911. године – истиче генерал-мајор Колунџија.

На тактичко-техничком збору моћи ће се разгледати и лака пољска болница другог нивоа, иначе донација Норвешке, у оквиру чијег контингента су се српски војни лекари донедавно налазили у мировној мисији УН у Чаду. Грађанима ће бити представљен и понос домаће наменске индустрије – школски авион „Ласта”, док ће други авион истог типа извести летачки програм.

Сретење, 15. фебруар, обележава се као Дан ВС у знак сећања на почетак Првог српског устанка 1804. године. Манифестације као што ће бити „Ушће 2011” сваке године одржавају се у другом граду.

М. Галовић

 

Email