Интервјуи
15.10.2009

ИНТЕРВЈУ НАЧЕЛНИКА УПРАВЕ ЗА ОБУКУ И ДОКТРИНУ ГШ ВС ГЕНЕРАЛ-МАЈОРА ПЕТРА ЋОРНАКОВА ЗА МАГАЗИН ''ОДБРАНА''


Почиње трећи циклус гарнизонских курсева енглеског језика Улазница за свет У нову фазу усавршавања улази се са снажном жељом да се превазиђе језичка баријера међу професионалним припадницима Војске Србије. Број формацијских места која захтевају ниво познавања енглеског језика повећан је за око 400 и то на предлог јединица и команди. 

 

Од половине октобра у 11 гарнизона Војске Србије 50 наставних група почеће трећи циклус курсева енглеског језика. На темељима искуства са претходне две генерације полазника, Управа за обуку и доктрину Ј-7 Генералштаба наставља реализацију Стратегије учења енглеског језика, која је светлост дана угледала у августу 2007. године. Она предвиђа да се до 2010. године свим професионалним припадницима војске омогући да похађањем курса достигну одговарајући ниво познавања енглеског језика према стандарду Натоа СТАНАГ 2001, а који захтева формацијско место на које су постављени или на њих претендују.             Начелник Управе за обуку и доктрину генерал-мајор Петар Ћорнаков каже да ће истрајати у намери да строгим поштовањем правила и фер приступом свима буде пружена прилика да проговоре енглески језик.  

 

Учење језика – део обуке

 – Са гарнизонским курсевима почели смо 2007. године када смо схватили да постојећи модел учења енглеског језика на интензивним курсевима на Војној академији или усавршавања у иностранству не пружа праву шансу већем броју припадника Војске да достигну одговарајући степен знања – подсећа генерал Ћорнаков. Он каже да је више од две године искуства показало да су Стратегија учења енглеског језика и преглед формацијских места која захтева одређен степен знања оправдали свој смисао јер су омогућили да пројекат функционише и из године у годину добија на квалитету. 

– Те, 2007. године, почели смо са 30 наставних група у којима је било места за 329 полазника. Следеће године, због великог занимања, тај број се попео на 43 наставне групе са 506 полазника – наводи Ћорнаков.

Већ други циклус курсева разликовао се од првог, будући да је формирано неколико група у којима се настава одвијала интензивно, током целог радног дана и недеље у трајању од три месеца. Наиме, команде су, према сопственим потребама и могућностима, препоручиле Управи за обуку и доктрину такав вид организације предавања јер се увидело да је „безболније” ослободити старешину свих дужности током та три месеца, него га сваки дан одвајати од редовних задатака.

Други циклус, према речима генерала Ћорнакова, донео је и завршни тест знања на коме су полазници курса стицали увид у реалне могућности да положе испит језичких вештина по стандарду СТАНАГ. Они који би задовољили критеријум завршног теста упућивани су на полагање испита по СТАНАГ-у, док су они који нису показали довољно знања, практично сами себе су дисквалификовали од даљег усавршавања, барем док сви не добију по једну шансу.

Тај принцип, како каже наш саговорник, строг је, али и поштен јер свима пружа једнаке могућности. Генерал Ћорнаков каже да су веома добри резултати постигнути у формирању групе наставника који су изнели терет претходна два и почињу са трећим циклусом курсева по гарнизонима. До сада, њих 37 прошло је курсеве оспособљавања и припреме за наставу, као и семинар на којем су информисани о критеријумима испита СТАНАГ. Иако су за своје досадашње ангажовање плаћани по уговору о делу без других права из радног односа, наводи Ћорнаков, они су остали верни пројекту и веома су посвећени послу који раде. – За ове две године у гарнизонима смо формирали и седам кабинета за самостално учење енглеског језика и успели да у њима запослимо наставнике енглеског језика. Они представљају добру подршку свима који желе самостално да унапреде своје језичке вештине – каже начелник Ј-7. Војна организација, сматра Ћорнаков, у извесном смислу трпи због курсева који се спроводе у току радног времена, али да један од циљева пројекта и јесте да се учење језика препозна као обука. После две године отпор овом начину едукације углавном је нестао и команданти су навикнути да курсеве енглеског сматрају активностима првог реда.

Иницијатива трупе

Генерал Ћорнаков каже да курсеви који почињу од октобра носе нови квалитет јер су у себи сублимирали искуства из претходна два циклуса где су прележане све „дечје болести”.

– Једна од примедби код претходних група, иако су све оне биле почетничке, иако су наставници имали обавезу да их хомогенизују, било је управо неједнако почетно знање. То је стварало проблеме и полазницима и наставницима – каже генерал. Он наводи да се управо из тог разлога, пре почетка новог курса, приступило уводној провери која је за око три дана обухватила готово 800 кандидата.  

На основу показатеља поменутих тестова, први пут ове године организују се курсеви језика на три нивоа. Први ниво намењен је потпуним почетницима који немају никаква знања енглеског језика. Након њега, полазници ће добити интерну диплому која им пружа могућност за више нивое усавршавања. На другом нивоу усавршаваће се кандидати који према стандарду СТАНАГ имају резултат „један минус“, што значи да им збир оцена четири вештине, говора, писања, читања и слушања не прелази четири. Основни циљ такозваног вишег почетног нивоа јесте да полазници након њега достигну ниво СТАНАГ 1. Шта се тиме добија? Прво, правим почетницима омогућили смо да заиста почну од нуле у савладавању језика, а да при томе не коче оне који на курс крећу са више знања, док смо полазницима вишег почетног нивоа омогућили да уместо 250 до 280 часова предавања имају 500 часова, што их кандидује да сигурно добију први, а у неким случајевима, односно из неке од вештина и други ниво по СТАНАГ-у – објашњава генерал Ћорнаков.

На трећи ниво ићи ће кандидати који су на тестовима добили „један плус“, односно који су у некој од вештина показали ниво знања преко један. Они који ће после овог циклуса полагати за СТАНАГ 2 сертификат, под условом да су прошли сва три нивоа имаће фонд од 750 часова.

– Треба рећи да ће од октобра бити више интензивних курсева, што је као предлог потекло из јединица по дубини, на којима ће се настава одвијати током целог радног дана. У Београду, Панчеву и Нишу биће седам таквих група – напомиње генерал Ћорнаков. Начелник Управе за обуку и доктрину наглашава да је ревидиран и Правилник о формацијским местима са познавањем енглеског језика, чиме је тај број са досадашњих 1.300 повећан на око 1.700.  И то је, према речима нашег саговорника, иницијатива која је потекла од људи из трупе који су предлагали која су то нова формацијска места за чију би се попуну морао поседовати и одређени сертификат познавања енглеског. У ту групу још нису уврштена формацијска места јединица које ће бити декларисане за учешће у мировним операцијама.

– Ми сматрамо да је то један веома пристојан број људи, што ће интероперабилност јединица, команди, па и војске у целини подићи на виши ново. Један од партнерских циљева је, као што смо рекли, учење енглеског језика. То није само циљ, него и услов свих услова када се говори о нашем учешћу у Програму Партнерство за мир. Неопходно је, дакле, да имамо људе који би могли да учествују у заједничким пројектима. Уско грло које је у том смислу до сада постојало, које чак и данас постоји, постепено се отклања – подвлачи Ћорнаков. Наш саговорник оцењује да је број од око 800 људи који је током 2008. и 2009. години изашао на тестирање по систему СТАНАГ више него задовољавајући у односу на број професионалних припадника Војске Србије.

– Не треба гајити илузије да се енглески језик сада учи са лакоћом и да се постижу изванредни резултати, али се мора признати да, нарочито када је реч о гарнизоним курсевима који су до сада најмање популарни, постоји велики напредак – каже Ћорнаков. Централизовани приступ управљања пројектом учења страног језика показао се, закључује Ћорнаков, као оправдан. Као аргумент томе он наводи податке са анализа функционалних и оперативних способности, који кажу да се ниво познавања страног језика побољшао за 31 посто.  

Александар ПЕТРОВИЋ

   

Ригорозни према одсутнима  

Генерал-мајор Петар Ћорнаков каже да су у претходном циклусу курсева због нередовног присуства настави расформиране три наставне групе, а учење 69 полазника је прекинуто, међу којима има пуковника и генерала, каже Ћорнаков.             – Тамо где смо на основу извештаја утврдили да је степен присуства настави био испод 70 посто ми смо укинули наставну групу. Полазници су се личним уговорима обавезали да присуствују на најмање 80 посто наставе и нисмо толерисали никакве субјективне разлоге недоласка – изричит је Ћорнаков.             Према његовим речима, свако ко трећину часова не проведе на курсу није у стању да прати наставу и самим тим омета остале полазнике. Део утврђивања одговорности у тим случајевима препуштен је командантима, јер се из Генералштаба не могу објективно сагледати сви појединачни случајеви, додао је Ћорнаков.            

Email