Интервјуи
13.06.2009

Генерал Милетић: Углед и војске и државе у сталном порасту


Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милоје Милетић, оценио је данас да су реформске промене у оружаним снагама довеле до повећаног угледа војске и државе у региону и свету.

"Оно што је војска урадила на трансформацији у последњих неколико година позитивно се одразило на нашу позицију и сада имамо сасвим другачију перцепцију према Војсци Србије када су у питању земље у окружењу, а и остале европске земље", рекао је Милетић Танјугу.

Начелник генерлаштаба је нагласио да се "сада према Војсци Србије гледа са великим уважавањем".

"Сматрамо да смо свим својим активностима значајно допринели јачању угледа Србије у свету", додао је он.

Милетић је истакао и да је Војска Србије "велики извозник мирољубиве политике коју води Србија и напорима државе за интеграцијама у Европску унију".

Он је рекао и да се "процес трансформације наше војске, који је започео 2006. године, одвијао предвиђеном динамиком и да до сада нисмо имали одступања".

"У протеклом периоду тежиште у трансформацији је било на организацијско-мобилизацијским променама, односно на успостављању нове организације војске... Тај процес смо завршили у планираним роковима", истакао је Милетић.

Начелник генералштаба је додао да се паралелно с тим одвијала и трансформација у осталим областима, "пре свега, у стратешко-доктринарној и нормативно-правној сфери, као и у процесу обуке наше војске".

Он је рекао да су "до сада највећи резултати остварени у процесу успостављања нове организације војске, трансформацији обуке, која је прилагођена обуци савремених армија у свету".

Милетић је казао да се процес професионализације војске одвија предвиђеном динамиком, додајући да очекује да ће бити завршен до почетка 2011. године.

"Тај процес, засад, иде планираном динамиком, без обзира на то што се у последње време говори о светској економској кризи и смањењу буџета", рекао је начелник генералштаба.

Он је навео "да се тај део неће озбиљније одразити на процес професионализације наше војске" и додао да ће према проценама трансформација војске бити завршена крајем 2010, односно почетком 2011. године.

Милетић се заложио за што брже усвајање у парламенту нацрта низа значајних стратешких докумената која је усвојила Влада Србије - Стратегијског прегледа одбране, Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране.

"За нас је значајно да буду усвојена што је могуће пре, јер су то документа на основу којих се разрађују остала документа везана за планирање и ангажовања наше војске", рекао је начелник генералштаба.

Милетић је указао на значај заједничких вежби са иностраним армијама, додајући да је "извођење вежби са оружаним снагама суседних земаља једна од активности коју смо почели пре две године и коју смо интензивно развили, пре свега, са војскама Бугарске, Румуније и Мађарске".

Он је истакао и значај заједничке обуке јединица Војске Србије, посебно специјалних, са оружаним снагама Аустрије, Грчке и Турске.

"Поред тога, ту је и размена мањих тимова и у обуци и усавршавању кадра са многим другим земљама у свету", рекао је генерал Милетић. 

Email