Интервјуи
25.11.2008

ВОЈСКА НУДИ 2300 РАДНИХ МЕСТА


Интервју генерал-мајора Петра Радојчића, начелника Управе за људске ресурсе Генералштаба ВС листу „Политика“

Плата професионалног војника биће на нивоу једне и по просечне плате у привреди

Војска Србије постала је један од највећих послодаваца у Србији, расписан је конкурс за професионалне војнике – нуди се посао за око 2.300 људи широм Србије. Основна плата професионалног војника данас је око 26.000 динара, али одговарајућим актима је прописано и Министарство одбране инсистира на томе, да плата војника професионалца буде у висини једне и по просечне плате у Србији. Према званичним подацима просечна зарада у октобру на националном нивоу износила је око 34.000 динара, што значи да би у догледној будућности професионални војници могли живети стандардом оних који данас имају плату око 51.000 динара.

– Уверени смо да ће једна и по просечна плата на националном нивоу бити мотивишући фактор за многе младиће и девојке да се пријаве на конкурс који могу погледати на веб сајту Војске Србије, а могу се распитати у било којем војном одсеку или јединици. Заинтересовани о могућем запослењу не треба да се одлучују само према плати, реч је о професији пре свега за оне који воле војску – каже генерал-мајор Петар Радојчић, начелник Управе за људске ресурсе у Генералштабу ВС.

А војска данас, после низа тешких година, нуди пуно тога. Уз редовне плате будући професионални војници могу да рачунају и на редовне новчане додатке (у висини 15 до 25 одсто плате, зависно од дужности коју обављају), бесплатни смештај и исхрану у касарнама (они који служе у местима у којима иначе живе после радног времена иду кућама, мада и они имају поменуту могућност), плаћени превоз до посла или путовања кући викендом ако служе изван свог пребивалишта.

– Уговором, који је орочен на три године а може прерасти и у уговор на неодређено време, прецизирано је место у коме се служи, нико неће са једног краја Србије бити премештен у други део земље. Ако се јединица у којој професионалац служи дислоцира, он може да оде са њом, да тражи место у другој јединици у истом гарнизону или да једноставно раскине уговор – објашњава генерал Радојчић.

Он је уверен да ће војска, после низа тешких година, постати не само велики већ и пожељан послодавац, јер се професионалцима нуди и бенефициран радни стаж (од три до шест месеци по години стажа, зависно од дужности), социјално и здравствено осигурање. И чланови њихових породица биће здравствено осигурани, па ће између осталог имати неограничен приступ ВМА. У Генералштабу наглашавају да је конкурс отворен и за жене за које постоје извесна ограничења у служби, али не и у напредовању. Наиме, жене за сада не могу да буду ангажоване у оклопно-механизованим јединицама или инжењерији – родовима који изискују посебне физичке напоре, али их зато већ има у пешадији, вези, специјалним јединицама, ваздухопловству…

– Оно што је ново у односу на досадашњу праксу у војсци је и могућност изградње каријере, напредовања кроз подофицирске па и официрске чинове. Кадровска структура војске пројектована је тако да у њој буде 45 одсто војника, 25 одсто подофицира, 15 одсто официра и 15 одсто цивилних лица. Грубо речено, сваки други професионални војник имаће реалну могућност да кроз посебне курсеве постане подофицир а они који уз посао заврше неки од сродних цивилних факултета могу постати и официри. Мало је система који нуде тако јасну могућност напредовања – каже Радојчић.

– Према садашњим решењима, посао професионалних војника може се обављати до 40. године живота. Радимо на томе да се та граница за неке специјалности помери на 50 година. Предвиђају се и војничке пензије које би биле у висини 55 одсто војничке плате, али да би се то спровело неопходна нам је подршка других министарстава – објашњава Радојчић.

На конкурс могу конкурисати сви они који су здравствено способни што се утврђује на посебном прегледу, којима није раније престао радни однос у државном органу због теже повреде радне дужности из радног односа, који нису осуђивани на казну затвора од најмање шесте месеци и који нису старији од 30 година. Војска је већ проверила – у Србији има око 102.000 младих који испуњавају ове услове, преостаје да им се подаци о конкурсу учине доступним. У ту сврху одштампано је 200.000 флајера, 10.000 информатора, 5.000 плаката а снимљен је и спот који ће се ускоро приказивати на телевизијама са националном фреквенцијом.

М. Галовић „Политика“

 

Email