Вести
07.10.2009

Здружена тактичка вежба „Одлучан одговор 2009“


Здружена тактичка вежба јединица Војске Србије „Одлучан одговор 2009“ изводи се од 26.септембра до 13. октобра на Пештерској висоравни. Главном делу вежбе где су обједињени сви најзначајнији садржаји данас су присуствовали: председник Републике Србије Борис Тадић, заменик председника Владе Србије Ивица Дачић, министар одбране Драган Шутановац, министар рада и социјалне политике Расим Љајић, министар без портфеља Сулејман Угљанин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, начелник Штаба Војске Црне Горе генерал-мајор Драган Милосављевић,начелник Здруженог генералштаба ОС БиХ генерал-пуковник Миладин Милојчић, изасланик начелника ГШ ОС Турске бригадни генерал Шенол Алпарслан, чланови Одбора за одбрану и безбедност Скупштине Републике Србије, полазници Школе националне одбране ВА, представници локалних самоуправа, амбасадори, представници војнодипломатског кора и бројни гости.

Председник Републике Србије Борис Тадић, по завршетку вежбе, рекао је да ће се након усвајања стратешких докумената у Скупштини Србије наставити рад на реформама оружаних снага. Та реформа треба да укључи не само модернизацију технике и обуке, већ и обезбеђивање најбољег стандарда за припаднике Војске и Полиције.

Тадић је нагласио да је Србија земља чији је парламент усвојио документ о војној неутралности те да је то чињеница коју ће се увек имати на уму. Он је рекао да ће држава истовремено водити активну безбедносну политику, сагледавати све безбедносне процесе у региону и у складу са тим процесима донети одлуку о суочавању са постојећим и будућим безбедносним претњама и ризицима.

Председник Републике захвалио се припадницима Војске, Полиције и локалне самоуправе на вежби која је показала, како је подвукао, изузетан потенцијал наших безбедносних снага. Он се захвалио и представницима међународних институција који су својим присуством показали да је Србија незаобилазан чинилац стабилности у jугоисточној Европи и да је демократија у Србији предвидив политички фактор на који свет може рачунати.

Тадић је оценио да смо данас показали да имамо изузетан безбедносни потенцијал да одговоримо на сваки изазов. Он је изразио задовољство резултатима вежбе „Одлучан одговор 2009“ и честитао свим њеним учесницима.

Министар Шутановац рекао је да вежба „Одлучан одговор 2009“ представља круну свега што је Војска радила током протеклих годину дана. Он је оценио да је данашња вежба приказала висок ниво оперативних способности Војске и интероперабилност Полиције и Војске и изразио захвалност посматрачима из инстранства и локалној самоуправи. Министар одбране наглaсио је да ће као нaставак цивилно-војне сарадње са грађанима који живе на Пештеру Војска на том простору изградити један пут.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић рекао је да je данашња вежбa уствари први резултaт професионализације и још једна потврда да реформа система одбране иде у правом смеру.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да вежба показује да у Србији постоји јединствен систем безбедности. Он је истакао да су Војска и Полиција способне да испуне своје уставне обавезе и надлежности.

Вежбом је руководио заменик командата Здружене оперативне команде бригадни генерал Милан Мојсиловић, док јединицом која изводи вежбовне активности командовао је пуковник Душан Стојановић, командант Друге бригаде Копнене војске.

Бригадни генерал Милан Мојсиловић рекао је да је „Одлучан одговор 2009“ највећа вежба Војске Србије у 2009. години.

- Вежба је планирана и изводи се у складу са системски имплементираним концептом управљања обуком, који је у употреби од ове године и представља у целини примену евалуацијског процеса у изградњи способности јединица. У процес планирања и реализације укључени су и састави МУП што је у многоме проширило карактер и квалитет вежбе – рекао је Мојсиловић. Према његовим речима одлука Генералштаба да реализје овако сложену вежбу указује да је обука и изградња оперативних способности ВС приоритет и тежиште у укупној реформи система одбране.

Министарство одбране Републике Србије и Генералштаб Војске Србије планирали су извођење здружене вежбе на терену са бојевим гађањем, као један од тежишних задатака Војске Србије у 2009. години. Циљ вежбе био је увежбавање и провера способности штабног рада и рада јединица Војске Србије у теренским условима и бојних гађања наменских тактичких снага при извршавању задатака прве мисије.

На вежби је учествововало око 1.000 припадника 2. бригаде КоВ, Специјалне бригаде, Мешовите артиљеријске бригаде, Бригаде везе, 5. батаљона војне полиције, 246. батаљона АБХО, 98. и 204. авијацијске базе ВиПВО, Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерија МУП-а Републике Србије.

Тактичка претпоставка вежбе било је угрожавање територијалног интегритета Србије провокацијама и пограничним инцидентима уз паралелне терористчке акције у дубини теритирије. Фиктивна одлука председника Републике о ангажовању јединица Војске Србије, означила је почетак вежбе. „Одлучан одговор 2009“ показао је ефикасно садејство различитих родова и служби Војске Србије у извођењу борбених дејстава. Током вежбе коришћена је бојева муниција, а све тактичке радње приказане су реално.

Email