Вести
23.12.2009

Обележен Дан Ваздухопловства и противваздухопловне одбране


Поводом 24. децембра дана Ваздухопловства и противваздухопловне одбране данас је у Команди ВиПВО у Земуну одржана свечаност којој су присуствовали државни секретар МО др Зоран Јефтић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Младен Ћирковић, високе старешине ВС, представници команди и јединица ВиПВО и бројни гости.

 

Командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Ранко Живак подсетио је да је 1912. године у Нишу основана прва ваздухопловна команда у Србији на челу са мајором Костом Милетићем. Генерал Живак је истакао да је Србија једна од првих држава у свету која је препознала значај ваздухопловства и да је тај вид војске кроз историју дугу скоро цео век пролазила кроз периоде успеха, али и тешкоћа,  заједно са народом и државом. Он је нагласио да су у многим тешким историјским тренуцима, припадници ВиПВО давали животе за слободу земље као што је то био случај 1941. и 1999. године.

 

Генерал Живак је, сумирајући резултате протекле године, рекао да ће 2009. сигурно бити упамћена по великом аеромитингу на аеродрому Батајница, као и да су обука и учешће на неколико вежби такође обележили одлазећу годину.

 

Прослава Дана ВиПВО завршена је доделом признања активним и пензионисаним припадницима Команде и пригодним програмом Уметничког ансамбла ,,Станислав Бинички'' и солиста.

 
Email