Вести
11.11.2011

Обележен Дан 1. центра за обуку


Свечаним стројем у сомборској касарни „Аеродром“ припадници 1. центра за обуку обележили су 13. новембар - Дан Центра.

Тога дана 1918. године,  након пробоја Солунског фронта и победоносног похода српске војске, у Сомбор је, као претходница, умарширао одред Војске Краљевине Србије предвођен мајором Николом Илићем – Бајком. Истога дана али 88 година касније 2006. године, формиран је 1. центар за обуку.

Обраћајући се присутнима, командант Центра потпуковник Лазар Остојић рекао је како Први центар има примарну обавезу да буде оперативно и функционално способан да одговори свим садашњим и будућим изазовима, претњама и ризицима, односно да успешно и професионално изврши додељене мисије и задатке.

- Резултати обуке у Центру, кроз коју је за протеклих пет година постојања прошло више од 11.000 младих људи и 844 кандидаткиње за професионалне војнике, јесу врхунски оспособљени, самопоуздани и високо мотивисни војници, старешине и јединице, прожети високим моралом и другарством, истакао је потпуковник Остојић.

Испред Команде за обуку припадницима 1. центра за обуку Дан Центра честитао је бригадни генерал Млађен Нишевић, начелник штаба Команде за обуку.

Поред многобројних званица из друштвеног и културног живота Сомбора и округа, обележавању Дана 1. центра присуствовали су и градоначелник Сомбора Немања Делић, председник СО Оџаци Милош Пејчић, представници Суботице, МУП-а и други гости.

Генерал Нишевић и потпуковник Остојић уручили су награде и признања најзаслужнијима, а након дефилеа јединица присутни су обишли технички збор наоружања и опреме и пратили приказ сегмената атрактивне борилачке обуке припадника 1. центра.
Email