Вести
22.07.2011

Завршена заједничка обука српских и америчких специјалаца


Данас се завршава заједничка обука припадника Специјалне бригаде Војске Србије и специјалне јединице Националне гарде Охаја, која је протеклих десетак дана извођена на полигонима војног аеродрома у Нишу, Самосталном аутоматском стрелишту „Међа“ и планини Јастребац.

Заједничка обука српских и америчких специјалаца почела је десетог јула, кондиционим вежбањима и садржајима из санитетског оспособљавања, а настављена на стрелишту „Међа“ гађањима из аутоматских пушака и ситуационим гађањима на полигону.

После реализације тема из тактичке обуке специјалних дејстава, изведено је, 20. и 21. јула, двадесетчетворочасовно увежбавање на Малом Јастрепцу, током којег су старешине и војници специјалних јединица Војске Србије и Националне гарде Охаја извиђали потенцијално командно место, симулирали поступак при наиласку на мину и увежбавали пружање прве помоћи и евакуацију рањеника ваздушним путем.

Заменик командира 2. падобранске чете 63. падобранског батаљона капетан Игор Стошић открива да је обука изведена квалитетно и по планираним садржајима, док командир тима 19. групе специјалних јединица НГ Охаја заставник прве класе Диаз Рамон истиче да је Србија лепа земља са пријатељским народом.

„Момци у падобранском батаљону су јако млади  - каже заставник Диаз -  али су међу најбољима од свих са којима смо до сада сарађивали. Обука је слична нашој, разлике су у ситницама и лако нам је да прихватимо новине. Посебно су нам занимљива била ситуациона гађања на стрелишту „Међа“.

Специјалци из Националне гарде Охаја током боравка у Нишу обишли су Тврђаву, Медијану, Музеј, споменик на Бубњу, логор „12. фебруар“, Ћеле кулу, Чегар и уверили се да је Ниш град са дугом и богатом историјом.

Заједничку обуку специјалаца обишао је саветник за међународну војну сарадњу амбасаде САД Монтреал Тумер.

Email