Вести | Државно партнерство са Охајом
01.09.2006

ПОДРШКА РАЗВОЈУ СИСТЕМА ОДБРАНЕ - Национална гарда Охаја – савезник и партнер Војсци Србије


 

Национална гарда америчке државе Охајо могла би врло брзо да постане стратешки партнер и савезник српској војсци јер је у завршној фази припрема неопходних споразума који ће, када буду потписани, институционализовати односе Србија и САД на пољу одбране.

Шеф Канцеларије САД за билатералне односе у Србији пуковник Рон Хил објаснио је за „Одбрану“ да је реч о Споразуму о статусу снага (СОФА) који је кључни корак за успостављање Програма државног партнерства (СПП) са Охајом.

Пуковник Хил је нагласио да је циљ билатералне војне сарадње САД–Србија „пружање подршке развоју реформисаног система одбране који је на одговарајући начин структурисан, транспарентан и под цивилном контролом“.

Том приликом је рекао и да односи не би били једносмерни јер би и Србија, без обзира на своју величину и војне капацитете, могла да помогне у заједничком глобалном рату против тероризма.

ДВОСТРУКА УЛОГА

Хил сматра да Србија може имати вишеструке користи од партнерства са Охајом, наводећи пример Мађарске, која је са том америчком савезном државом успоставила војно-војно партнерство 1993. године, а данас је оно развијено и у невојним областима као што је, на пример, размена наставника.

Значајан допринос одлуци Европске команде оружаних снага САД да одаберу Охајо као будућег партнера Србије, имао је сенатор српског порекла Џорџ Војинович и чињеница да највећи број Американаца српског порекла живи у тој држави.

Национална гарда у Америци је традиционална форма војног организовања, која потиче из доба револуције и рата за независност (1775–1783). Реч је о снагама копнене војске и ваздухопловства које свака од 51 државе има на располагању под командом гувернера. То је практично активна резерва, у коју се годишње ангажују људи који нису професионалци, али се редовним тренирањем и позивањем на дужност држе у високом степену обучености и борбене готовости. Наоружане су и опремљене као и друге јединице америчке војске.

Јединице Националне гарде имају двоструку улогу. Једна је унутрашња (територијална) и намењена је заштити имовине и живота, очувању реда, мира и јавне безбедности и пружању помоћи у отклањању последица природних или еколошких катастрофа.

Тренутно су јединице Националне гарде ангажоване као помоћ на обезбеђивању границе са Мексиком од нелегалних уласка и у борби против криминала у Њу Орлеансу, који је опустошен у урагану „Катрина“.

Друга улога Националне гарде је федерална и састоји се у пружању подршке војним циљевима САД, преко учешћа у америчким оружаним снагама. Уколико председник САД, као врховни командант свих оружаних снага, процени да је то стратешки интерес, преко границе шаље и јединице из тог састава. Такав је случај са Ираком где се налази 9.000 војника и ваздухопловаца Националне гарде Охаја, који су имали близу четири милиона радних дана службе. Копнене јединице ангажоване су и на Косову и Метохији, где се смењују сваких шест месеци.

БОРБА ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА
Национална гарда Охаја, после терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001, и јединице националне гарде других савезних држава добиле су задатак да пруже подршку глобалном рату против тероризма.

Националном гардом Охаја командује начелник генерал-мајор Грегори Л. Вејт (Gregory Л. Wayt) који има два помоћника – генерал-мајора Харија „Еј. Џеј“ Фуча (Harry „А. Ј.“ Feucht) за ваздухопловство и бригадног генерала Метјуа Камбика (Matthew Kambic) за копнене снаге. Штаб здружених снага је у Колумбусу, главном граду Охаја.

Генерал Вејт је члан гувернеровог кабинета и одговоран је за функционисање Одељења начелника националне гарде државе и војне спремности милиције из Охаја. У њеном саставу су копнене и ваздухопловне јединице Националне гарде, Војна резерва и Поморска (језерска) милиција, са укупно више од 18.000 људи. Надређен је четворици официра начелника ових сектора.

Национална гарда Охаја има око 15.000 војника и ваздухопловаца.
Копнене снаге броје око 10.600 војника који су налазе у 73. команди ескадрона, 16. инжењерској бригади, 37. оклопној бригади, чети војне полиције, чети ваздушно-десантних снага .... укупно у 82 јединице.
Ваздухопловни део Националне гарде Охајо има по формацији 5.037 ваздухопловаца сврстаних у четири авио-пука у четири авио-базе и седам логистичких јединица.

У Толеду је 180. ловачки авио-пук који лети на 17 авиона Ф-16 и одржава борбену мисију, док је у Спригфилду базиран 178. ловачки авио-пук са 20 летелица истог типа, за обуку пилота.
За обезбеђивање ваздушног транспорта унутар зоне дејства задужен је 179. транспортни авио-пук са осам „херкулеса“ Ц-130Х базираних у Менсфилду. Мисије снабдевања горивом у ваздуху обавља 121. авио-пук из Колумбуса са 18 летећих цистерни КЦ-135.

У саставу ваздухопловства је и 200. ескадрила „Ред Хорс“, 164. метеоролошка ескадрила, 269. ескадрила за борбену везу, војни оркестар и друге јединице.

ОХАЈО – ДОБРА РЕКА
Охајо се налази на северу САД, а име је добио по истоименој реци које на језику староседелаца Ирокеза значи „велика река“ или „добра река“.

Пре више од два века, 1. марта 1803, постао је 17. америчка савезна држава. Простире се на око 116.054 квадратних километара и по површини је за око трећину већи од Србије (88.361 квадратна километра). По величини је 34. америчка држава, али је седма по броју становника (11,35 милиона).

Главни и највећи град је Колумбус. Већи градови су Толедо, Синсинати, Менсфилд, Спрингфилд, Акрон.
У Охају се налази нама добро познати град Дејтон у чијој је близини, у ваздухопловној бази Рајт Патерсон, 21. новембра 1995. потписан споразум којим је окончан рат у БиХ.

Преко језера Ири, најмањег од пет Великих језера, Охајо се граничи са Канадом.
Главне привредне гране су производња челика, ауто, авио и хемијска индустрија, пољопривреда и рударство (угаљ).

СПОРАЗУМИ
Споразум о статусу јединица (СОФА) представља формални административни споразум САД и друге државе који дефинише правни статус војног особља и имовине који се привремено налазе на територији потписнице. Омогућава планирање и спровођење билатералних активности као што су вежбе, размена особља и војних јединица.

Споразум о безбедносној сарадњи (СЦА) је основни споразум о сарадњи у области одбране, који има својство међународног уговора и неопходна је његова ратификација у Народној скупштини. Потписивањем СЦА отвара се могућност коришћења знатних финансијских средстава за образовање, обуку и опремање Војске.

Програм државног партнерства (СПП), поред помоћи у модернизацији и професионализацији војске, омогућава успостављање економских, културних, трговинских и других веза са одређеном америчком државом.

Примера ради, на основу СПП држава Јута је транспортном авијацијом Националне гарде помогла Мароку 2004. године после катастрофалног земљотреса, док је у Молдавији, захваљујући помоћи Северне Каролине, више од 10.000 деце вакцинисано против жутице.

Данас САД имају активне СПП са 23 државе Европе и Африке, а Србија и Црна Гора су једине земље наследнице бивше Југославије које то нису потписале. Партнерска држава Бугарској је Тенеси, Румунији Алабама, Македонији Вермонт, Албанији Њујорк/Њу Џерзи, Хрватској Минесота, а БиХ Мериленд од 2003. године.

НАОРУЖАЊЕ
Национална гарда опремљена је стандардним наоружањем из америчког арсенала – тенковима М1 „абрамс“, самоходним хаубицама М-109 од 155 милиметара, пољским хаубицама М-119 калибра 105 милиметара, противавионским системима „avenxer“ М-1097 (лансери ракета „стингер“ монтирани на возилу „хамви“), борбеним возилима М2/М3 „бредли“, извиђачким возилима М-93 „фокс“, затим транспортним хеликоптерима „чинук“ ЦХ-47 и „блек хоук“ УХ-60 и другим савременим борбеним и транспортним средствима.

МИНЕСОТА – ПАРТНЕР ХРВАТСКЕ
У Хрватској је средином јуна ове године одржана заједничка вежба пешадијских јединица хрватске војске и Националне гарде америчке државе Минесота „Guardex-06“.

Циљ вежбе био је унапређење међудржавне сарадње и партнерства, те побољшање способности припадника Оружаних снага Хрватске у достизању стандарда НАТО-а.

Вежба је одржана од 5. до 27. јуна у Тактичко-симулацијском центру и на војном вежбалишту Гашинци. Учествовали су водови јединица Трећег корпуса Хрватске копнене војске и 34. пешадијске „Ред Бул“ дивизије Националне гарде Минесоте. У вежби је учествовао и вод хрватске војске „ЦРОМИНН“. Тај вод је лане, у оквиру размене, прошао заједничку обуку у Минесоти.

Партнерство оружаних снага датира из јуна 1996. године кад је почела серија заједничких вежби.

Email