Вести
29.11.2011

Сећање на хероје Радничког батаљона


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, у својству изасланика председника Републике Србије, положио је данас венац на спомен-комплекс „Кадињача“ код Ужица, поводом седамдесет година од Битке на Кадињачи. У име Владе Србије, венац је положио министар просвете Жарко Обрадовић.

„Ово је прилика да се подсетимо храбрости оних који су пре тачно 70 година страдали на Кадињачи. Црвену крв која је процветала кроз снежни покров, како пише о овом догађају песник Славко Вукосављевић, ноћу је завејао ветар. Ветрови историје, међутим, нису избрисали наше сећање на жртве Другог светског рата. Вечна им слава!“, поручио је генерал Милетић.

У обраћању на комеморацији генерал Милетић истакао је да су грађани Србије, дубоко уверени да слобода нема цену, увек били спремни да поднесу велика одрицања и учине подвиге, појединачна и колективна херојска дела. Та спремност, према речима генерала Милетића, посебно се исказала у два светска рата, када је битно допринела победи савезника.

„Други светски рат био је време патњи и страдања највећих размера које је историја забележила. У том рату, Србија је била поприште храброг отпора фашизму и поднела је велике жртве и разарања. Привржена идејама мира, Србија данас гради мостове сарадње и партнерства. При томе јој помаже њена и Војска“, нагласио је Милетић додавши да су протеклих неколико година, Војска Србије и Министарство одбране урадили велики посао на унапређењу и осавремењивању система одбране, јачању безбедности грађана Србије и промовисању универзалних вредности, заједничких свим демократски уређеним државама света.

„Завршили смо професионализацију војске, отворили хиљаде радних места за младе људе у Србији, омогућили младићима и девојкама који желе да наставе традицију својих очева да добровољно служе војни рок, створили модерни доктринарни оквир за употребу војне силе, који нуди одговоре на безбедносне изазове, ризике и претње нашег времена и омогућава ефикасно и рационално извршавање мисија и задатака, рекао је Милетић.

Oн је оценио да је Војска Србије постала институција која не само што гарантује безбедност Србије, него и доприноси њеном развоју у свим областима, од науке и образовања, до привреде и међународних односа, као што је и способна да пружи пун допринос миру и безбедности у региону и свету.

„Тековине антифашизма потврђују да је Србија део демократског света. Она има своје место у уједињеној Европи модерних држава и народа који уважавају различитост култура, не заборављајући притом своју посебност и своју традицију“, закључио је начелник Генералштаба ВС генерал Милоје Милетић.

Министар просвете Жарко Обрадовић истакао је да Кадињача данас симболише то да је Србија била и остала земља слободарске културе и слободарске традиције и да никаква прекрајања историје не могу оповргнути људску жртву.

Градоначелник Ужица Јован Марковић подсетио је да се пре седамдесет година на Кадињачи бранила једина слободна територија у Европи.

„Историја бележи да је битка на Кадињачи трајала непуна два сата. Српски историчари су до сада прикупили имена око 160 погинулих бораца. Ужице памти хероје Кадињаче. За нас је 29. новембар дан туге и поноса. Туге због сваког изгубљеног живота, а поноса јер смо потомци оних који су дубоко веровали у своје идеали и због којих и наше постојање има смисла, али једино ако живимо слободно и часно“, рекао је Марковић.

Генерал Милетић у спомен књизи је записао: „У темељима Србије ваши су животи. Због тога су темељи снажни. Србија на њима гради своју европску будућност.“

Речима „Жртве Кадињаче део су наше историје, незаборава и залога будућности Србије“, у спомен књигу уписао се и министар просвете Жарко Обрадовић.

На Спомен комплексу „Кадињача“ венце су, уз високе војне почасти, положили и делегација МО и ВС коју је предводио командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представници Министарства рада и социјалне политике, СУБНОР-а Србије и града Ужица.

Поштујући жртву бораца Радничког батаљона, Влада Србије унела је у Државни програм обележавања значајних историјских догађаја и годишњицу борбе на Кадињачи, свесна чињенице да је то локалитет који трајно сведочи о традиционалном слободарству и слободољубљу нашег народа.

Тог 29. новембра 1941. године, 270 бораца Радничког батаљона под командом Андрије Ђуровића, штитећи одступницу Врховног штаба, пружило је отпор далеко надмоћнијем непријатељу и својим животима успорило офанзиву немачке војске. Сламањем те последње одбране сломљена је и „Ужичка република“, једна од првих територија које су у Европи ослобођене од немачке војске током Другог светског рата. Стихови песника Славка Вукосављевића записани на меморијалном споменику подсећају на херојство погинулих бораца.

Email