Вести
19.03.2010

Експертски разговори на нивоу Генералштаба Војске Србије и Здруженог Генералштаба ОС САД


Други по реду експертски разговори на нивоу Генералштаба Војске Србије и Здруженог Генералштаба ОС САД одржани су јуче у Вашингтону. Након осамнаест година паузе састанци на овом нивоу обновљени су прошле године у Београду. Ови разговори имају неколико димензија: размена мишљења око актуелне безбедносне ситуације у региону и даљем унапређењу војно-војне сарадње.

Током разговора закључено је да обе стране имају готово идентична гледишта о безбедносним изазовима, ризицима и претњама у региону ЈИ Европе, посебно у региону Западног Балкана. Презентована су гледишта за даље усмеравање билатералних војних односа пре свега кроз активности програма СПП  (Програм државног партнерства) који је оцењен као најактивнији и најефикаснији програм и програма ИМЕТ (Међународни војно-образовни програм). Америчка страна је потврдила да МО и ВС бира релевантне школе и курсеве на које упућује своје припаднике и да су до сада сви полазници остварили веома запажене резултате.

По питању даљег коришћења средстава из програма ФМФ (Инострано војно финансирање)  и ФМС (Иностране продаје војне опреме) предочени су пројекти који подржавају модернизацију средстава и војне опреме у циљу подршке остварењу дефинисаних циљева партнерства односно обуке декларисаних јединица.

Закључено је да ће акценат будуће сарадње и даље бити на обуци и заједничким вежбама.    

Email