Вести
06.10.2017

Обележен Дан Tреће бригаде копнене војске


Данас је у касарни „Књаз Михаило” у Нишу свечано обележен Дан Треће бригаде копнене војске.Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, претходни команданти бригаде генерал-мајор Желимир Глишовић, бригадни генерал Миле Јелић и бригадни генерал у пензији Чедомир Бранковић, генерали у пензији из огранка клуба генерала и адмирала у Нишу, на челу са генерал-пуковником у пензији Владимиром Лазаревићем, начелници округа, председници општина, представници Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, удружења војних пензионера, организација резервних војних старешина, бораца и потомака ослободилачких ратова, директори и представници државних и приватних предузећа, средстава јавног информисања.

Свечаност је обележена свечаним постројавањем и дефилеом команде и јединица Треће бригаде копнене војске.Говорећи о обавезама и задацима које је бригада извршавала током 10 година од формирања, кoмандант Tреће бригаде пуковник Предраг Грбић је истакао да ова бригада достојно наставља пут и традиције 2. пешадиjског пука „Књаз Михаило“, познатијег као „Гвоздени пук“.

 –Данас десети пут обележавамо празник наше бригаде, дан када је пре 105 година, из Прокупља, у зору 7. октобра 1912. године, након извршене смотре и дате свечане заклетве уз пуковску музику „Стој Дрино, ладна водо“ Други пешадијски пук првог позива Моравске дивизије „Књаз Михаило“ извршио марш до српско-турске границе код Прешева и повео ослободилачке ратове Србије од 1912 до 1918. године – додао је пуковник Грбић.На свечаности су додељене награде и одликовања и проглашена је најбоља чета у бригади. То је Прва механизована чета 37. механизованог батаљона, којом командује мајор Милан Кубурић.Свечаност су пригодним програмом употпунили Војни оркестар Ниш и фолклорни ансамбл „Шајкача“, који чине припадници Војске Србије и чланови њихових породица.  

Email