Вести
26.03.2009

ДВОЈИЦА ВОЈНИХ ПОСМАТРАЧА ВРАТИЛА СЕ ИЗ ЛИБЕРИЈЕ


У Центру за мировне операције Генералштаба Војске Србије данас је одржана евалуација учешћа двојице војних посматрача након повратка из мисије УНМИЛ у Либерији.

Начелник ЦМО пуковник Јелесије Радивојевић истакао је да су „двојица официра који су у Либерији боравили од 12. марта 2008. године до 14. марта 2009. године одлично урадили свој посао“. Капетан корвете Никола Стаменковић и мајор Верољуб Миленковић говорили су о историјату и задацима мисије, као и о својим дужностима и условима живота и рада. Они су изнели и своје предлоге за унапређење учешћа припадника Војске Србије у мисији Уједињених нација у Либерији.

Мисија УН у Либерији (UNMIL) почела је 2003.године са мандатом у складу са поглављима VI и VII Повеље УН. Министарство одбране и Војска Србије учествују у мировној операцији у Либерији од децембра .2003. године када су први војни посматрачи упућени у мисију. Замена војних посматрача се врши након истека мандата од годину дана.

Војни посматрачи тежишно обављају патроле, контроле и спречавања илегалне трговине и тиме доприносе имплементацији мировног процеса.

Email