Вести
10.11.2011

У Краљеву додељене војне спомен-медаље


Петнаесторици припадника 2. бригаде Копнене војске, 98. и 204. ваздухопловне бригаде, министар одбране Драган Шутановац доделио је војне спомен-медаље за показане резултате у спасавању имовине Републике Србије и испољено пожртвовање у гашењу пожара у околини Краљева.                  

Војне спомен-медаље одликованим припадницима Војске Србије уручио је данас у краљевачкој касарни „Рибница“ начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић. 

Честитајући одликованим припадницима ВС, генерал Милетић рекao је да га посебно радује што данас петнаесторици припадника ових јединица уручује војне спомен-медаље за показане резултате у спасавању имовине Републике Србије и испољено пожртвовање у гашењу пожара у околини Краљева.

Начелник Генералштаба истакао је да Војска Србије ужива велико поверење грађана Србије и да то није само последица традиционалног односа нашег народа према војсци, него и резултат преданог рада припадника Војске Србије, њиховог професионализма и искреног опредељења да све што чине - чине за добробит Србије.

- Грађани знају да је Војска Србије увек с њима, спремна да им помогне, у складу са својим мисијама. У току ове године, војници и старешине Војске Србије помагали су становницима јужне и западне Србије када су ове крајеве погодиле поплаве. Захваљујући Војсци, мостови, укупне дужине 390 метара, спојили су обале Ресаве, Лима, Јужне Мораве и Дунава до Лида. Када је било потребно снабдевали смо водом житеље општина Нови Пазар, Сјеница, Сврљиг, Алексинац, Трговиште, Дољевац и Лебане, рекао је генерал Милетић.

Према његовим речима, припадници ВС у Краљеву, од првог дана и свакодневно, помажу суграђанима у санирању последица земљотреса.

- До сада су уложили око 25.000 радних сати и 1.850 мото-часова, порушили 178 тешко оштећених и небезбедних објеката, превезли 20.000 м³ шута и прешли 30.000 километара, рекао је генерал Милетић и додао да је Војска спремна да изврши све задатке које јој постави Република Србија.

- Ови храбри људи, истински професионалци, то на најбољи начин потврђују, нагласио је  начелник  Генералштаба Војске Србије.

Војне спомен медаље добили су пуковник Саша Никитовић, мајори Зоран Костовски, Денис Башић и Владимир Грбовић, заставници Милоје Велимировић, Зоран Грујић, Иван Миладиновић и Милоје Сушић, старији водници 1. класе Предраг Милановић, Зоран Цогољевић и Оливер Марковић и професионални војници Дејан Божанић, Бојан Дугалић, Александар Вучковић и Иван Јовановић.

У име носилаца војних спомен медаља захвалио се пуковник Саша Никитовић.

Одговарајући на питања новинара генерал Милетић је рекао да је у последње две године много тога учињено на јачању способности за реаговање у ванредним ситуацијама и осавремењавању система обуке у том делу.

- Као најзначајније резултате истичем што смо доста инертан систем одлучивања учинили ефикасним и појачали одговорност команданата који сада имају могућност да одмах реагују. Други значајан напредак је остварен на плану сарадње са МУП-ом, посебно са Управом за ванредне ситуације. Имамо сарадњу за пример и даље ћемо радити на томе, истакао је генерал Милетић.

Говорећи о људима кој су добили спомен-медаље генерал Милетић је рекао:

„Људи су несебично од првог тренутка кренули у акцију, показали велики ниво храбрости, самопожртвовања и иницијативе. И да су сви други припадници Војске на овом простору добили спомен-медаље, не бисмо погрешили“.

На питање у вези са изјавом да је Војска спремна да зашти народ на Косову и Метохији начелник Генералштаба је рекао:

„Изјавио сам да ће Војска Србије извршити све задатке у складу са одлукама надлежних државних органа. Употреба Војске је у искључивој надлежности председника Републике односно Скупштине Србије у одређеним ситуацијама. Војска има капацитете да реализује своје задатке, али надам се да ће политика наћи начина да заштити интересе српског народа без примене силе.“

Email