Вести
15.11.2009

ИНТЕРВЈУ КОМАНДАНТА КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИКА ЉУБИШЕ ДИКОВИЋА АГЕНЦИЈИ БЕТА


Командант Копнене војске (КоВ) Војске Србије (ВС) генерал потпуковник Љубиша Диковић најавио је данас да ће војна база Цепотина код Бујановца бити отворена 23. новембра.

"Поседање војног комплекса Цепотина планирано је за 23. новембар и очекујемо да отварању присуствују највиши државни органи", рекао је Диковић у интервјуу агенцији Бета.

Диковић је казао да база Цепотина која ће бити највећа и најмодернија војна база у региону, за КоВ представља велики помак у стварању оптималних услова за живот и рад војника и старешина.

"Услови које пружа база Цепотина нашим војницима и старешинама су у рангу услова које имају најсавременије армије света. То су услови који обезбеђују апсолутно све за врхунску организацију живота и рада И битан су предуслов за квалитетну реализацију задатака", рекао је командант Копнене војске Војске Србије чије је седиште у Нишу.

Диковић је рекао да ће база код Бујановца имати намену и за обучавање војника за мировне операције и за обуку припадника страних оружаних снага.

"Долазиће ту и друге јединице да се обучавају, доћи ће и страин инспектори да обучавају наше снаге посебно оне јединице које смо ми декларисали као потенцијалне снаге за мировне опрације", рекао је Диковић.

Командант Копнене војске је казао да се припандици тог вида војске припремају за учешће у мировним операцијама.

"Добили смо конкретне задатке од Генералштаба и КоВ је носилац припреме декларисаних јединица за учешће у мировним операцијама. Јасно су одређене које ће јединице учествовати у мировним операцијама у првом периоду и ми смо те јединице организацијски заокружили и одредили смо људство", рекао је Диковић.

Он је објаснио да се за учешће у мировним операцијама припремају једна пешадијска моторизована чета, вод војне полиције и вод атомско билошке и хемијске одбране.

Диковић је оценио да је стање безбедности у Копненој зони безбедности дуж административне линије са Косовом и Метохијом, стабилно и да Копнена војска има одличну сарадњу са припадницима МУПа као и са припадницима КФОРа. Командант Копнене војске је рекао да је у току ове године доста урађено на професионализацији војске и да је од почетка године у КоВ примљено око 1100 људи који су прошли кроз селекцију и обуку и укључени су у јединице војске где настављају даљу обуку.

"Врло су нам мотивисани кандидати за пријем у прфосионалне војнике. Велики број њих није могао да буде примљен али ми настављамо И даље са процесом професионализације", рекао је генерал Диковић.

Бета  

Email