Вести
17.11.2009

КОНФЕРЕНЦИЈА О ПЛАНИРАЊУ КОНЦЕПТА ВЕЖБЕ “COMBINED ENDEAVOR 2010”


У хотелу „Хајат“ у Београду данас је почела Конференција о планирању концепта вежбе “Combined Endeavor 2010” на којој земље “Партенерства за мир” традиционално већ 14 година проверавају и унапређују интериоперабилност телекомуникационих и информатичких система својих оружаних снага.

Четвородневним активностима у Београду присуствују делегације 34 земље са више од 120 учесника. На отварању конференције учесницима су се обратили државни секретар Зоран Јефтић, отправник послова амбасаде Сједињених амаричких држава Џенифер Браш и пуковник Данијел Мечет, представник Ј-6 Европске команде Оружаних снага САД.

Државни секретар Јефтић подсетио је да је Србија у протеклој деценији знатно интензивирала односе са Натоом који су од 2006. године уоквирени у “Партенерству за мир”. Област информационих технологија, рекао је Јефтић, дефинисана је као једно од главних поља сарадње са Алијансом.

Џенифер Браш је свим учесницима Конференције пожелела успешан рад и нагласила да је Београд значајан не само за историју Србије и Балкана, него и за европску историју.

Пуковник Данијел Мечет рекао је да је Србија квалитетном организацијом ове конференције потврдила посвећеност Програму који обједињује и интегрише комуникационе и информатичке системе. Он је подсетио да се у Београду налази музеј Николе Тесле, великог научника чији су проналасци ударили темеље савременим телекомуникацијама. Мечет је рекао да ће београдска конференција почети сагледавањем достигнућа са претходне вежбе, али и питања која се могу унапредити.

Вођа делегације Војске Србије мајор Милан Кртинић истакао је да наши стручњаци у поменутим активностима учествују од 2008. године, када су били у улози посматрача, док су ове године партиципирали на вежби у Бањалуци. Војска Србије сада је домаћин једне од укупно пет конференција које се одржавају како би се детаљно испланирала вежба за наредну годину.

“Combined Endeavor 2010” требало би да послужи за испитивање најновијих технологија из области телекомуникација и информатике те да се омогући висок ниво интероперабилности међу свим војскама које имају своје представнике на вежби.
Email