Вести
24.11.2010

Припадници 250. ракетне бригаде обележили свој дан


Припадници 250. ракетне бригаде противваздухопловне одбране (ПВО) данас су обележили 48. годишњицу постојања и свој дан, у знак сећања на 24. новембар 1962. када је у бившој Југославији формирана прва јединица наоружана ракетним системом ПВО. Свечаности су присутвовали и државни секретар Игор Јовичић, високе војне старешине, владика хвостански Атанасије Ракита, представници локалне самоуправе и медији.

Државни секретар Игор Јовичић том приликом је честитао празник припадницима бригаде и одао им признање на резултатима које су постигли у протеклој години             

Командант јединице бригадни генерал Миодраг Гордић подсетио је на свечаности да су ракеташи међу војницима познати и признати као професионалци и ствараоци у миру, најавивши низ активности на модернизацији наоружања и технике.

Он је истакао да се припадници бригаде непрекидно баве техничким  унапређењима и иновацијама ракетних система на основу мирнодопског и ратног искустава и знања. У овој години на нивоу Генералштаба усвојени су тактичка студија командно-информационог система и потребна документа за модернизацију ракетног система "куб" и радара "П12" и "П18", у чијој реализацији учествују и ракеташи.   

Током пролећа 1999. године, припадници 250. ракетне бригаде ПВО, заједно са другим ракетним јединицама, учествовали су у одбрани од НАТО бомбардовања, када су оборили и тзв. „невидљиви“ авион "Ф-117А".

Негујући традиције свих ракетних јединица ПВО, бригада чува успомену на 28 припадника погинулих у одбрани земље 1999. године, а којима је и данас одата пошта полагањем венаца на спомен облежје у кругу касарне.

 
Email