Вести
19.12.2009

Новогодишњи и божићни пријем Министарства одбране


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић приредили су вечерас пријем поводом новогодишњих и божићних празника у обновљеној Великој ратној сали старог Генералштаба.

Пријему су присуствовали премијер Мирко Цветковић, посланици, министри, представници законодавне, извршне и судске власти, војнодипломатског кора, МУП-а, верских заједница, политичког, привредног и културног живота и медија.

Обраћајући се гостима министар Шутановац је подсетио на обећање са прошлогодишњег пријема да ће се 2009. године свечаност одржати у Великој ратној сали старог Генералштаба, која не само да има велику културну и историјску вредност, него је, како је нагласио, једна од најлепших на Балкану.

– Ризикујући да заборавим неке успехе које смо направили у току прошле године желим да истакнем само неколико активности које су су обележиле 2009. и рад целокупног система одбране, а неке и много шире друштвене токове – рекао је Шутановац. Он је нагласио да је после више година завршена изградња базе Југ, да су Војна академија и Војномедицинска академија акредитовале студијске програме а на ВМА су уписани и први студенти медицине, а слање санитетског тима у Чад, према речима министра одбране, представља још један значајан искорак у односу на претходну годину.

– Наше спољнополитичке активности, у области одбране пре свега, али и одбрамбене индустрије, учинили су да се производи наше наменске индустрије нађу на тржиштима других земаља – рекао је Шутановац и додао да ће ова година вероватно бити рекордна када је у питању извоз те индустријске гране.

Министар је подсетио и на велики број војних вежби које су успешно изведене у земљи и иностранству, као на бројне посете и сусрете са страним политичарима и високим војним представницима. Шутановац је констатовао да не постоји сегмент у систему одбране у коме током одлазеће године није направљен помак.

Министар је захвалио својим најближим сарадницима који су, како је рекао, трпећи критике и од њега, а понекад и од јавности, ипак веома добро радили свој посао. Шутановац је захвалио и представницима законодавне власти који су у парламенту изгласали две стратегије и шест закона у области одбране.

Министар одбране захвалио је председнику Борису Тадићу и премијеру Мирку Цветковићу на подршци, али и министарки финансија Диани Драгутиновић на разумевању када је у питању војни буџет.

Честитајући свима новогодишње и божићне празнике министар Шутановац рекао је да ће данашњи дан бити уписан у историју, јер после скоро две деценије грађани Србије могу поново да путују у Европу без виза.  

Email