Вести
20.09.2011

Обележен Дан службе телекомуникација и Бригаде везе


Свечаним постројавањем припадника Бригаде везе, данас је на Топчидеру одржана централна манифестација обележавања 20. септембра - Дана службе телекомуникација и Дан Бригаде везе.

Обраћајући се присутним гостима и постројеним припадницима јединице командант Бригаде пуковник Влатко Курај је, између осталог, истакао да су развој и организација рода, од оснивања јединице, 30. октобра 2006. године, пратили организацију војске и прилагођавали се потребама командовања у складу са материјалним могућностима.

- Од свог формирања наша бригада је функционисала у веома сложеним условима услед обимних организацијско – мобилизацијских промена Војске Србије, које су за последицу имале честе промене у организацији телекомуникација.  У том периоду, можемо рећи, бригада је успешно извршавала свој основни задатак, а то је обезбеђење непрекидности телекомуникационог и информационог система за потребе Министарства одбране и Војске Србије. Посебно смо поносни на увођење нове, модерне опреме која омогућава интеграцију више различитих врста телекомуникација. Нова техника ће свакако обезбедити остварење нашег гесла „пренос информација у реалном времену“. У последњих годину дана успели смо да осигурамо висок степен непрекидности и квалитета функционисања веза, информатичке подршке и заштите информација за потребе Министарства одбране и Војске Србије,  у оперативну употребу ставимо нови дигитални преносни систем према споразуму о замени капацитета са Телекомом Србије, чиме су створени услови за премештање стационарних и мобилних радио-релејних веза ВС у новододељене фреквенцијске опсеге, у потпуности реорганизујемо и проширимо рачунарску мрежу командовања (РАМКО) до нивоа батаљона, активно смо учествовали у пројектовању и изградњи функционалних модела за покретну компоненту интегрисаног телекомуникационог информационог система у ВТИ Жарково. То су само нека достигнућа припадника Бригаде везе у току 2011. године, међу којима бих посебно истакао и учешће 7 припадника јединице на међународној вежби „Combined Endeavor“ у Немачкој у времену од 4. до 23. септембра ове године, нагласио је пуковник Влатко Курај.

Поред тога, припадници Бригаде везе реализовали су телекомуникационо-информатичку подршку  за многобројне вежбовне активности попут „Симулације SEESIM 2010“, „Ушће 2011“, „Дипломац 2011“, „Партнер 2011“, „Искорак 2011“ са новом телекомуникационом и информатичком опремом.  Учествовали су у обезбеђењу телекомуникационе подршке 3. Конференције начелника генералштабова балканских земаља, као и подршци вежбовним  активностима за јединице Копнене војске на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“.

Двадесети септембар је одређен за Дан службе телекомуникација одлуком начелника Генералштаба ВС од 19. Јануара 2008. године. На тај дан је престолонаследник Александар Карађорђевић, 1916. године, донео Уредбу о војном телеграфу. Овом уредбом је регулисано да се веза, која је била у саставу рода инжињерије, издвоји и организује као самостални род војске.У периоду који је следио формиране су јединице везе, од одељења до пука-бригаде везе.

Поводом Дана службе телекомуникација и Дана Бригаде везе, честитке су упутили министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић.Пријем поводом Дана службе телекомуникација


Поводом Дана службе телекомуникација, у Дому Гарде на Топчидеру одржана је пригодна свечаност којој је присуствовао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић са најближим сарадницима.

Између два празника припадници Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба ВС остварили су низ успешних пројеката међу којима се, по речима начелника Управе за телекомуникације и информатику генерал-мајора Радивоја Вукобрадовића посебно истичу унапређење  мобилне и стационарне компоненте система, интегрисане тек 2006. године.
 
- Такмичење произвођача телекомуникационих средстава и опреме непрекидно траје, што води сталном унапређењу телекомуникационих система. Том процесу тешко одолевају и најмоћније и најбогатије армије света, а ми с поносом можемо да кажемо да нам је опрема коју смо набавили последњих година отворила пут у будућност. Захваљујући тој опреми, у оперативну употребу стављен је нови дигитални преносни систем који сачињава нова оптичка мрежа, чиме су створени услови за премештање стационарних и мобилних радио-релејних веза ВС у новододељене фреквенцијске опсеге, рачунарска мрежа командовања (РАМКО) је у потпуности реорганизована и проширена до нивоа батаљона, а доградњом  и проширењем аутоматске телефонске мреже и пуштањем у рад нове дигиталне аутомстске централе (ДАТЦ) у Нишу и проширењем капацитета у Београду обезеђена је дигитализација комутације, рекао је генерал-мајор Радивој Вукобрадовић и додао да су, обезбеђујући функционисање старог телекомуникационог система и градећи нови, у Управи паралелно усклађивали организацију живота и рада припадника службе у складу са новим законским прописима и регулативама.

- Посебно смо поносни на учешће наших припадника на међународним вежбама од којих је једна управо сада у току. То је међународна вежба „Combined Endeavor“ у Немачкој, која се завршава 23. септембра и у којој припадници Управе традиционално веома успешно учествују, истакао је генерал Вукобрадовић у излагању које је било пропраћено и видеолинком са вежбе у Немачкој, одакле је припадницима Управе за телекомуникације Дан службе честитао и директор вежбе.

Погледајте фотогалерију!
Email