Вести
09.05.2011

Oбележен Дан победе над фашизмом


Председник Републике Србије Борис Тадић, положио је данас, поводом Дана победе – 9. маја, венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

У спомен књигу председник Тадић уписао је: „Србија против фашизма, расизма и људског зла, у оном времену, данас и увек. Аушвиц, Треблинка, Јасеновац, Јадовно, Крагујевац, да се ниједно стратиште не заборави. Слава херојима!“.

Венац на Споменик незнаном јунаку положила је и делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица.

Генерал-мајор Милан Бјелица у спомен књигу уписао се речима: „Са поносом се сећамо свих знаних и незнаних јунака који су дали животе у борби против фашизма, за слободу и просперитет будућих генерација. Они су знали за које вредности су се борили. Живела Војска Србије! Живела Република Србија“.

Делегације Министарства одбране и Војске Србије, Министарства рада и социјалне политике, градске власти и дипломатски представници Русије, Белорусије и Азербејџана положили су венце и на Споменик совјетским ветеранима на Авали. Делегацију Русије предводио је амбасадор Русије у Београду Александар Конузин.

Поводом Дана победе на фашизмом представници Војске Србије, председник Скупштине града Београда Александар Антић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Зоран Мартиновић и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин положили су венце на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик совјетском војнику.

Венце су положили и представници амбасада Украјине, Азербејџана и Белорусије, као и удружења бораца из Народноослободилачког рата.

Церемонији је присуствовало више стотина грађана, међу којима су били и ветерани из Другог светског рата.

 

 

Email