Вести | Цивилно-војна сарадња
09.06.2012

Војска помаже у чишћењу Србије


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Војска помаже у чишћењу СрбијеПрипадници Војске Србије и ове године активно су учествовали у „Великом спремању Србије“, које се трећи пут организује у оквиру акције „Очистимо Србију“. У акцији коју је организовало Министарство животне средине, рударства и просторног планирања, поводом Светског дана животне средине, војници и старешине Војске Србије били су ангажовани у чишћењу отпада у Београду, Сомбору, Ваљеву, Лесковцу, Пожаревцу, Панчеву, Зајечару, Крушевцу, Белој Цркви, Вршцу, Кикинди, Ечкој, Зрењанину, Владимировцима, Горњем Милановцу и другим местима Србије.

Према речима пуковника Звонимира Пешића, начелника Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске Србије, на 113 локација на територији целе Србије учествовало је око две и по хиљаде војника. Они су ангажовани на најугроженијим локацијама у оквиру локалне самоуправе, и објектима Војске Србије напоменувши да су такве акције у духу Војске, те да ће њени припадници и у будућности подржавати сличне кампање.

Војска помаже у чишћењу СрбијеУ Београду су припадници Војске Србије помагали на чишћењу приобаља река Саве и Дунава на Ушћу, корита и обала реке Топчидерка у Топчидерском парку и сређивању Чубурског парка у околини Храма Светог Саве.

„Са локалном самоуправом договорено је да се капацитети Војске Србије ангажују у превожењу и прикупљању смећа. Ово је једно од најмасовнијих ангажовања наших припадника у овој акцији, а у реализовању активности на терену остварена је добра сарадња са представницима локалне самоуправе“, истакао је пуковник Пешић.

Припадници Војске допринос „Великом спремању Србије“ дали су и у Прокупљу и Врању, где су са грађанима радили на уређивању градских депонија. У Бујановцу су помагали ученицима на уређењу школа, а у Нишу и Крушевцу на чишћењу корита потока, и уређењу околине војних објеката.

Војска помаже у чишћењу СрбијеУ акцији je учествовало и 286 припадника Гарде. Они су уредили касарне и објекте у својој надлежности и, у сарадњи са општином Врачар, заједно са ученицима ОШ „Јован Миодраговић“ очистили парк на Чубури. Током акције, из парка на Чубури уклоњено је око сто килограма смећа, траве и отпадака.

У сарадњи са органима локалне самоуправе у Сомбору, Ваљеву, Лесковцу, Панчеву, Београду, Пожаревцу, Зајечару и Крушевцу око 600 припадника Команде за обуку су заједно са грађанима чистили јавне површине, а чистили су и просторе у кругу касарни. За чишћење је обезбеђена заштитна опрема и пластичне кесе за смеће.

У Сомбору су припадници 1. центра за обуку чистили простор око ограде и у кругу касарне „Аеродром“. У Ваљеву су припадници 2. центра за обуку чистили касарну и корито реке Љубостиње, а припадници 2. бригаде КоВ били су ангажовани у Бранковини.

Војска помаже у чишћењу СрбијеУ сарадњи са Градском управом за јавно здравље и животну средину и ЈКП „Комуналац“, у Лесковцу су припадници 3. центра за обуку чистили дивљу депонију код Светоилијског гробља. Укупно су очистили и превезли око 20 тона различитог отпада. Поред људства ангажован је и један УЛТ и два камиона.

У Пожаревцу је 80 припадника Центра за обуку КоВ чистило круг и околину око касарни и Команде Центра као и око издвојеног објекта „Забела“. Прикупљено је преко 150 врећа смећа и четири камиона разног отпада.

У Београду су припадници Команде за обуку чистили простор на више локација. Осим круга касарне „Топчидер“, заједно са припадницима Бригаде везе и Гарде, грађанима и радницима Градског зеленила чишћен је простор прекопута ресторана Милошев конак и корито реке Топчидер.

Војска помаже у чишћењу СрбијеУ Батајници је акција организована у сарадњи са припадницима 204. ваздухопловне бригаде. Чишћен је терен поред касарне, на територији између ВЗ „Мома Станојловић“ и насеља Нова Пазова. Припадници Команде за развој Београдске бригаде чистили су касарне и просторе око касарни у Јакову и Обреновцу, као и стрелиште „Бубањ поток“.

Припадници Команде за развој Банатске бригаде чистили су касарну у Панчеву и издвојене објекте у Белој Цркви, Вршцу, Кикинди, Ечкој, Зрењанину и Владимировцима.

У Горњем Милановцу скоро 50 припадника Центра за обуку везе, информатике и електронских дејстава чистило је касарну „Војвода Радомир Путник“, Ивички поток који се налази у близини основне школе и издвојене објекте „Алваџиницу“, „Кулиновце“ и „Атеницу“. Урађено је издвајање и разврставање секундарних сировина из отпада ради рециклаже.
Војска помаже у чишћењу СрбијеПрипадници Команде за развој Тимочке бригаде у сарадњи са локалном самоуправом у Зајечару, чистили су Вањин јаз на Црном Тимоку, одводе и канале око касарне „Никола Пашић“ и круг око издвојених објеката у Књажевцу, Бору, Лубници и Карбулову.

У Крушевцу су у сарадњи са Градском управом и ЈКП припадници гарнизона били ангажовани на чишћењу касарне и издвојених објеката и на две локације у граду, и то у рејону Гарског потока и код полигона „Равњак“.

Припадници Команде за обуку су још једанпут показали свест о потреби за очувањем природних богатстава и животне средине у целини и својим самопрегорним и пожртвованим радом дали су допринос овој акцији.

Више од 1.100 припадника Копнене војске Војске Србије укључило се данас у акцију „Велико спремање Србије“. Током радова ангажовано је и тринаест моторних возила за превожење смећа, пет чамаца, два реморкера, један ванбродски мотор и два дозера.

Војска помаже у чишћењу СрбијеПреко 500 припадника Прве бригаде организовано је радило на чишћењу и уређењу касарнских кругова и издвојених објеката у гарнизонима Нови Сад, Сремска Митровица, Бачка Топола и Панчево, као и напуштених касарни у Суботици и Новом Саду, ангажујући и део сопствених инжињеријских машина.

Друга бригада узела је учешће у акцији ангажовањем у Краљеву, Рашки и Новом Пазару као и на уређењу околине манастира „Сопоћани“.

Трећа бригада је своје људство ангажовала у гарнизону Ниш на сређивању насеља Врежина, Широке падине и Рибник, док је у гарнизону Зајечар тежиште било на радовима у насељу Подлив.

Старешине и војници Треће бригаде су у гарнизону Прокупље извели опсежне радове на уређењу дивљих депонија у Новом Селу и Новој Божурни, а припадници те јединице из гарнизонског места Куршумлија су највећим делом уређивали простор око касарне „Топлички устанак“.

Војска помаже у чишћењу СрбијеПрипадници Мешовите артиљеријске бригаде су заједно са члановима Градске организације Црвени крст и ученицима Основне школе „Иво Андрић“ уређивали корита Хумског и Рујничког потока.

Старешине и војници Четврте бригаде Копнене војске су се ангажовали у Врању и Бујановцу, где су радили на сређивању околине две основне и једне средње школе.

Свој део посла завршили су и припадници 246. батаљона АБХО уређујући Равњачки поток са мештанима месне заједнице Лазарица и људство ТРЗ „Чачак“ ангажујући се на уређењу круга предузећа „Словас“.

Око 300 припадника 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства чистило je, у оквиру данашње акције, зелене површине у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

Email