Вести
22.06.2012

Завршена вежба „Авала 2012“


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Завршена вежба „Авала 2012“Генералштаб Војске Србије организовао је и извео тродневну вежбу кључних елемената јединице (ВЕКЕЈ) под називом „Авала 2012“ ради провере функционалних способности припадника Генералштаба и оперативних способности снага Војске Србије за реаговање у кризним ситуацијама.

Последњег дана, учеснике у вежби обишао је заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица, уједно и официр за планирање вежбе. Он је присуствовао извршавању одређених практичних радњи као што је узбуњивање дела јединица за брзо реаговање.

- Уверио сам се да команда која ради у вежбовној просторији то ради организовано и квалитетно и да из овога можемо да извучемо одређене поуке и искуства као и да неке ствари у процедурама можемо још доградити и осавременити, рекао је генерал Бјелица.

Завршена вежба „Авала 2012“Руководилац вежбе био је заменик команданта Здружене оперативне команде (ЗОК) генерал-мајор мр Горан Радовановић, док је командант био помоћник за операције ЗОК пуковник Жељко Петровић. Вежба „Авала 2012“ изведена је у ширем рејону Београда.

Генерал Радовановић истакао је да је првог дана вежбе извршена провера дела непосредно потчињених јединица као и припрема за извршење задатака наредних дана.

- Могу да кажем да и поред доста лоших временских услова сви ангажовани људи извршавају задатке веома стручно и професионално, нагласио је генерал Радовановић.  

Посебни циљеви вежбе били су провера способности организационих јединица Генералштаба за реализацију додељених мисија, провера функционисања ЗОК, унапређење система командовања на оперативно стратегијском нивоу, затим провера система узбуњивања, провера способности непосредно потчињених јединица Генералштаба за подршку ЗОК и провера способности дела снага за реаговање.

Email