Вести
05.10.2011

Изведена показна вежба „Пескови 2011“


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

Припадници Прве бригаде Копнене војске извели су данас показну вежбу евалуације колективне обучености по теми „Пешадијска чета у одбрани“ на полигону „Хатарице“, на јужном ободу Делиблатске пешчаре.

У вежби, којом је руководио пуковник Жељко Трамошљика, заменик команданта бригаде, учествовало је више од 250 припадника бригаде из састава 11. пешадијског, 17. механизованог и 18. инжињеријског батаљона.

Рад тима евалуатора током вежбе приказан је у духу постојећих регулатива које су дограђене досадашњим богатим искуством старешина Прве бригаде као и старешина које су завршиле тематске курсеве, па ће приказани метод послужити као смерница за даљи рад у свим командама тактичког и оперативног нивоа у Војсци Србије.

Вежби су присуствовали заменик начелника Генералштаба ВС генерал-мајор Милан Бјелица, заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Видоје Живковић, представници Генералштаба и Команде Копнене војске, команданти бригада и батаљона, слушаоаци 58. класе КШУ и друге класе Основног командно-штабног курса.

Према речима генерал-мајора Видоја Живковића, рад евалуатора, који је приказан током вежбе, представља добру основу која ће се, уз уважавање специфичности осталих јединица Копнене војске, надограђивати како би евалуација била доведена до савршенства.

Обраћајући се учесницима и посматрачима након завршене вежбе, генерал-мајор Милан Бјелица рекао је да је део реформских процеса у Војсци Србије заокружен прошле године, као и да даља професионализација Војске мора да се одвија кроз обуку, кроз однос према обавезама и задацима којима се мери способност и обученост Војске. Он је посебно истакао да добра обука мора да буде у функцији развоја оперативних способности и интероперабилности Војске.

На крају, генерал Бјелица је, изражавајући задовољство што су данашњој вежби присуствовали сви који се баве системом управљања обуком, нагласио да је ово добра прилика да се размене мишљења и искуства о овој, за Војску изузетно важној области.

Email