Вести
25.05.2010

Начелник Генералштаба Војске Србије у званичној посети Португалу


Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милоје Милетић, који се налази у званичној посети Португалу, изјавио је данас агенцији Танјуг да су професионализација оружаних снага и учешће у мировним операцијама области у којима се кроз размену искустава може конкретизовати сарадња две војске.

Генерал-потпуковник Милетић је у телефонској изјави Танјугу навео да је Министарство одбране Португала свој интерес да унапреди сарадњу са нашим оружаним снагама исказало и одлуком да ове године у Београду отвори канцеларију војног представника.             

Начелник Генералштаба Војске Србије јуче је започео тродневну званичну посету Португалу, на позив начелника Генералштаба оружаних снага те државе генерала Луиша Валенса Пинта.              

Генерал Милетић је подсетио да је током сусрета министара одбране две државе у фебруару прошле године у Београду и у марта 2010. у Лисабону исказан обострани интерес да се сарадња између двеју војски  унапреди.               

"Оружане снаге Португала имају велико искуство у учешћу у мировним мисијама и успешно су завршиле процес професионализације, тако да су то области о којима можемо разменити искуства и конкретизовати сарадњу у наредном периоду", рекао је он.                     

Начелник Генералштаба Војске Србије је додао и да је између влада две државе потписан споразум о сарадњи у области одбране, "што пружа и  правни основ за конкретније заједничке активности".                   

Генерал Милетић, који сутра завршава посету, састаће се и са министром одбране Португала Аугустом Сантошом Силвом, а обићи ће и бригаду за брзо реаговање и ваздухопловну базу Оружаних снага Португала.                  

 
Email