Вести
09.06.2009

Генерал Милетић: Признање и израз поверења систему одбране Србије


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал - потпуковник Милоје Милетић изјавио је да одлука да Београд буде домаћин регионалне конференције начелника генералштабова представља признање и знак поверења у војску и Министарство одбране Србије. "Конференцију доживљавамо као израз поверења Војсци Србије које је остварено на путу наших трансформација. Истовремено, то је и поверење Министарству одбране у развоју међународне и регионалне војне сарадње", истакао је Милетић у изјави Танјугу.

Поводом Треће конференције начелника генералштабова балканских држава, која се одржава у Београду, он је рекао да је основни циљ скупа и тема о којој се расправља сарадња у областима обуке, школовања и усавршавања кадра.

Према његовим речима, на конференцији ће се разговарати и о развоју регионалних центара за обуку и усавршавање кадра, размени информација и искустава из области трансформације, као и организацији и трасформацији оружаних снага земаља региона.

Начелник Генералштаба Војске Србије је навео да ће на скупу такође бити речи о размени информација и сагледавању могућности у међусобној подршци у сузбијању евентуалних невојних изазова, ризика и претњи у региону.

Према његовим речима, скупу присуствују начелници генералштабова Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Грчке, Македоније, Румуније и Турске.

Као специјални гости Конференцији присуствују председавајући Војног комитета Европске уније и командант Команде савезничких здружених снага у Напуљу.

Прва конференција начелника генералштабова балканских земаља одржана 2007. године у Грчкој, а друга - прошле године у Турској.

"Форум начелника генералштабова показао се као ефикасан систем јачања регионалне сарадње међу оружаним снагама земаља у региону", закључио је начелник Генералштаба Војске Србије. 
Email