Вести
02.12.2008

ОБЕЛЕЖЕН ДАН 204. АВИЈАЦИЈСКЕ БАЗЕ


Свечаним постројавањем припадника јединице и налетом авиона МиГ 29 на војном аеродорому у Батајници обележен је 2. децембар – Дан 204. авијацијске базе. Свечаности су присуствовали заменик команданта Ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Небојша Ђукановић, представници Генералштаба и јединица Војске Србије, представници верских заједница, локалне самоуправе и предузећа с којима припадници базе блиско сарађују.

Говорећи о историјату јединице и оснивању ваздухопловног ловачког пука пре 59 година, командант 204. авијацијске базе бригадни генерал Мирко Вранић истакао је да су припадници јединице својим стручним и професионалним залагањем створили повољне услове за живот и рад на аеродорому. Обнављање инфраструктуре, повећање исправности ваздухоплова и интензивирање стручне и специјалистичке обуке представљају резултате којима се јединица дичи последњих неколико година.

- Завршени су ремонти неколико авиона и хеликоптера. У оперативну употребу су уведени авиони МиГ 29, ЈаК 40 и Ан 26. После више година пилоти су реализовали обуку у ноћним условима и обновили тренаж на авиону МиГ 29. Стекли смо неопходне услове за квалитетну преобуку пилота МиГ 21 за МиГ 29 и вршили увежбавања у реалним просторним и временским условима. Током ове године увежбавали смо пресретачка дејства ловачке авијације, извели гађања ракетирањем и бомбардовањем циљева на земљи и у ваздушном простору, док је транспортна авијација обавила многобројне летове у земљи и у иностранству. Наше јединице учествовале су на бројним аеромитинзима и непрестано су обезбеђивале ваздушни простор над Србијом. Све то јасно показује да су јединице 204. авијацијске базе спремне за извршавање свих наменских задатака – рекао је бригадни генерал Мирко Вранић.

Поводом Дана 204. авијацијске базе најбољим припадницима јединице уручене су пригодне награде и признања, а пилотима и механичарима Одељења пилота Зорана Радосављевића, погинулог 1999. године у одбрани од НАТО агресије, традиционалне плакете уручила је његова сестра Снежана. На крају свечаности многобројни гости разгледали су летелице и уживали у налету авиона МиГ 29 који је неколико пута прелетео писту, изазивајући одушевљење најмлађих.

Email